Smakosze.pl Produkty Dlaczego podajemy na Wigilię kapustę?
canva/Bartosz Luczak

Dlaczego podajemy na Wigilię kapustę?

19 grudnia 2021

Potrawy wigilijne nie są dziełem przypadku. Wiele z nich podawanych jest ze względu na symboliczny wymiar. Tradycyjną kolację wigilijną często uświetniają dania z kapusty. Dowiedzcie się, jaka jest jej symbolika i skuście się na te specjały.

Z kapusty zazwyczaj przyrządzamy bigos . Na świątecznym stole ląduje ona jednak o wiele częściej w towarzystwie grochu , stanowiąc proste, a przy tym sycące danie. Równie popularne jest dodawanie jej do farszu pierogowego . Zastanawialiście się kiedyś może dlaczego?

Jakie jest znaczenie kapusty na wigilijnym stole?

Dawne wierzenia wskazywały, że kapusta zawiera życiodajną siłę. To dzięki niej człowiek oraz otaczająca, go przyroda budzili się do życia na wiosnę.

Kapusta jest smaczna i sezonowa, a zatem często towarzyszy nam przez zimę. Zapewne dlatego właśnie taka symbolika została jej przypisana. Jest doskonałym pretekstem, by sięgnąć po to cenne warzywo.

Jakie jeszcze symbole pojawiają się na wigilijnym stole?

Na uroczystej kolacji nie może zabraknąć ryby . Choć obecnie wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa, a wiara nierzadko schodzi na dalszy plan, rybne potrawy nadal się pojawiają. Są one symbolem chrześcijaństwa. Warto zaznaczyć, że nie musi to koniecznie być karp, który w Polsce spopularyzował się dopiero w PRL.

Goszczący w wielu domach barszcz czerwony z kolei oznacza wiarę w osiągnięcie sędziwego wieku i pozostanie w dobrej kondycji. Kto go zje, ma się cieszyć też nieskazitelną urodą. Buraki są wyjątkowo zdrowe i rzeczywiście warto się na ten specjał skusić.

Grzyby natomiast , które wykorzystuje się do zrobienia konkurencyjnej dla barszczu grzybowej, reprezentują płody ziemi. Uchodzą za potrawę wykradzioną ze świata zmarłych czy duchów. Ich podawanie ma na celu zjednanie ich przychylności.

Bigos wigilijny
Bigos to jedno z tradycyjnych dać wigilijnych bazujących na kapuście

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy