Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Dlaczego pomelo jest sprzedawane zawsze w siatce? Powód jest zaskakujący
Monika Dec
Monika Dec 12.10.2023 17:37

Dlaczego pomelo jest sprzedawane zawsze w siatce? Powód jest zaskakujący

pomelo
canva/atlasstudio

Pomelo jest egzotycznym owocem, który robi furorę w polskich sklepach. Zazwyczaj jest on sprzedawany w specjalnej siatce. Okazuje się, że ma ona bardzo ważną funkcję.

Dlaczego pomelo jest sprzedawane w siatce?

Pomimo coraz większej popularności filozofii “zero waste”, która zakłada odejście od plastikowej folii i siatek do sprzedaży owoców, pomelo w dalszym ciągu kojarzy się z charakterystyczną czerwoną siatką. Z jednej strony generuje to niepotrzebne śmieci, ale z drugiej siatka pełni bardzo istotną funkcję.

Pakowanie pomelo w siatkę jest sporym ułatwieniem dla dystrybutorów tego owocu i pomaga w jego transporcie. Dlatego, ten sposób przechowywania owocu stosują wszyscy jego producenci. Kolejnym powodem, dla którego pomelo sprzedawane jest w siatce, jest znaczne ułatwienie podczas przenoszenia owocu, które jest duże ciężko wziąć go do jednej ręki.

Jak wykorzystać pomelo w kuchni? Odpowiedź poniżej.

Dlaczego warto regularnie jeść pomelo?
canva/ROMIXIMAGE
Ciocia dała mi przepis na pastę do kanapek rodem z PRL-u. Podkręciła jej smak 1 dodatkiem

Jak wykorzystać w kuchni pomelo?

Pomelo nazywane jest pomarańczą olbrzymią. Nie dzieje się to bez powodu, ponieważ może osiągnąć wagę nawet 2 kilogramów. Pod swoją skórką skrywa  miąższ, którego smak można opisać jako połączenie słodyczy pomarańczy i goryczy grejpfruta. 

Pomelo najlepiej zjeść solo lub dodać do sałatki owocowej. Można także wycisnąć z niego sok lub przygotować konfiturę. Nie warto wyrzucać do kosza jego skórki! Kandyzowana (podobnie jak ta z pomarańczy) świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast. 

Jak przechowywać pomelo?

Wiele osób zastanawia się, jak przechowywać tak egzotyczny owoc jak pomelo. Nieobrany może spokojnie “leżeć” nawet klika miesięcy, natomiast obrany najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez około 2-3 dni.

Na naszej stronie znajdziecie ogrom kulinarnych porad i przepisów m.in. jak wykorzystać łupiny po orzechach oraz jak suszyć grzyby w piekarniku.

Pomelo — jak go użyć w kuchni?
canva/bhofact2
Tagi: witaminy