Smakosze.pl Porady Dlaczego warto dodać do kawy imbir?
canva/VictoriaBee

Dlaczego warto dodać do kawy imbir?

15 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli potrzebujesz pobudzenia, sięgasz po kawę. Jednak, gdy chcesz dodać sobie energii, a przy tym poprawić metabolizm, dodaj do naparu imbir. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto dodać do kawy imbir. Taki poranny napój będzie o wiele skuteczniejszy niż zwykła mała czarna.

Kawa jest zaraz po wodzie najpopularniejszym napojem na świecie. Sięgamy po nią ze względu na jej smak i aromat, ale też dlatego by poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. Zawarta w kawie kofeina potrafi bowiem podnieść nieco ciśnienie krwi, dzięki czemu czujemy przypływ energii. Po kawie łatwiej też jest się skoncentrować i zapamiętywać.

Smak kawy doskonale harmonizuje z wieloma dodatkami. Dlatego też ten czarny napój doczekał się wielu wersji smakowych. Najpopularniejszym dodatkiem do kawy jest oczywiście cukier i mleko, jednak mają one tylko walory smakowe. Gdy zaś chcesz zwiększyć moc kawy, wzbogać ją przyprawami.

Dlaczego warto dodać do kawy imbir?

Kawa bez kalorycznych dodatków potrafi poprawić metabolizm. Działanie to dodatkowo wzmocni imbir. Także kawa z imbirem pomoże spalić kalorie i tkankę tłuszczową.

Taki wzbogacony napój będzie też wskazany w czasie infekcji czy przeziębienia, bo imbir działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Poza tym doskonale rozgrzeje, poprawi pracę mózgu i zmniejszy migrenowy ból głowy.

Jak przygotować kawę z imbirem i miodem?

Składniki:

  • 1 filiżanka espresso

  • kilka plasterków świeżego imbiru

  • 50 ml gorącego mleka

  • 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie kawy

Plasterki imbiru wrzuć do filiżanki, zalej je gorącym espresso, odstaw na 3 minuty, by napar naciągnął.

Przestudzoną kawę dosłodź miodem. Mleko spień, dodaj do kawy. Wierzch napoju możesz oprószyć zmielonym cynamonem.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na aromatyczną kawę. Sprawdź, jak działa kawa z kurkumą i goździkami , a także, po co warto dodać do kawy szczyptę soli .

imbir
imbir

Źródło zdjęcia: canva/gate74 z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: zdrowie.tvn, przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy