Smakosze.pl Porady Dlaczego warto dodać do kawy kakao?
canva/svariophoto

Dlaczego warto dodać do kawy kakao?

12 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kawa potrafi pobudzić, a kakao pokrzepić. A próbowaliście już może je połączyć? Wiecie,dlaczego warto dodać do kawy kakao? Napój zyska ciekawy smak, ale też kilka pozytywnych właściwości.

Napar kawy jest bogaty w kofeinę, która podnosi nieco ciśnienie krwi i działa pobudzająco. Filiżanka kawy dodaje energii, zmniejsza zmęczenie i poprawia koncentrację. Kakao natomiast usprawnia krążenie krwi w mózgu i pomaga zachować trzeźwość umysłu. Połączenie kawy z kakao niewątpliwie dobrze działa na nasz mózg.

Dlaczego warto dodać do kawy kakao?

Jak się okazuje, picie kawy z dodatkiem kakao pomaga wyostrzyć uwagę, zwiększyć skupienie i naszą czujność. Najlepsze efekty są obserwowane po 2 godzinach od wypicia tego napoju.

Dodatkowo kawa wzbogacona kakao zmniejsza też uczucie niepokoju, które często występuje po wypiciu dużej ilości kawy.

Wypicie kawy z kakao zmniejsza naszą nerwowość, za to zwiększa dokładność. Dlatego takim napojem warto się wesprzeć przed egzaminem czy ważną rozmową.

Mokka to nie to samo

Kakao dodawane do kawy możecie zastąpić kostką gorzkiej czekolady. Nie mylcie jednak tego napoju z kawą mokką. Mokka oprócz kawy i czekolady zawiera też mleko i sporo cukru, co może działać na nas raczej rozleniwiająco.

Poza tym, według badań z 2003 roku, mleko i jego przetwory mogą ograniczać przyswajanie flawonoli zawartych w kakao. Flawonole są cenne dla naszego organizmu, bo wykazują silne działanie przeciwutleniające, a więc chronią przed nowotworami i spowalniają procesy starzenia się komórek.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

A zatem mokka nie będzie napojem tak samo cennym, jak kawa jedynie z dodatkiem ciemnego kakao czy gorzkiej czekolady. Na naszej stronie znajdziesz też informacje na temat innych ciekawych dodatków do kawy. Zobacz jaki efekt przyniesie dodanie do kawy soli albo jak działa kawa z dodatkiem kardamonu .

kakao i gorzka czekolada
kakao i gorzka czekolada

Źródło zdjęcia: canva/fotografiche

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ofeminin, odzywianie.hellozdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy