Smakosze.pl Porady Dlaczego warto dodać do rosołu szczyptę kurkumy?
canva/from_my_point_of_view

Dlaczego warto dodać do rosołu szczyptę kurkumy?

25 lutego 2022

Tradycyjny rosół jest smaczną i rozgrzewającą zupą, którą w każdym domu przyrządza się nieco inaczej. Mniej oczywistym, a wartym rozważenia dodatkiem jest kurkuma. Pikantny korzeń nada daniu pięknej złotej barwy i wzbogaci je o wiele cennych składników odżywczych.

Istnieje wiele smacznych wersji rosołu. Wystarczy wspomnieć rozgrzewającą recepturę babci Tereski czy wyjątkowy bezmięsny rosół bogaty w nuty umami. Wsypując kurkumę, również uzyskamy niezwykle smaczną i zdrową porcję zupy. Sprawdźcie, dlaczego warto użyć akurat tej przyprawy.

Co daje dodawanie kurkumy do rosołu?

Sproszkowana kurkuma podnosi wartość odżywczą rosołu. P rzyprawa jest doskonałym orężem w walce z przeziębieniami czy grypą. Wspomaga odporność, wykazuje działanie przeciwzapalne i pomaga w zwalczaniu infekcji. Regularne jej spożywanie korzystnie wpływa trawienie i zapobiega wzdęciom.

Intensywny kolor, jaki kurkuma nada rosołowi, pochodzi od kurkuminy — substancji zawartej w korzeniu rośliny. Składnik ten jest silnym antyoksydantem , który wspiera organizm w niwelowaniu szkodliwych wolnych rodników.

Jak dodać kurkumę do zupy?

Kurkumę charakteryzuje wyrazisty, pikantny smak. Aby nie zdominował on rosołu, można wsypać maksymalnie łyżeczkę na początku jej gotowania. Już szczypta będzie wyczuwalna. Tak przyrządzony specjał doskonale nas rozgrzeje, a przy tym dostarczy wszystkiego, co w przyprawie najlepsze.

Dobrym pomysłem będzie też dosypanie mieszanki curry, w której skład również wchodzi sproszkowany żółty korzeń. Zawarte w niej są jeszcze przyprawy takie jak pieprz, chilli, cynamon, imbir, kumin, kardamon i anyż.

Uzyskamy zatem niezwykle aromatyczną zupę. Już szczypta wystarczy, by ożywić kolor i wyostrzyć smak rosołu. Radzimy, by przyprawę stosować z umiarem — nie każdemu bowiem odpowiadał będzie smak, jaki wniesie do dania.

Kurkuma podniesie prozdrowotną wartość rosołu
Kurkuma podniesie prozdrowotną wartość rosołu

Źródło zdjęcia: canva/jirkaejc

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet, newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy