Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-19T104358.433

canva/pixelshot

Dlaczego warto dodać kardamon do kawy?

19 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Kawa to napój dobry szczególnie na ponure, jesienno-zimowe dni. Potrafi pobudzić, dodać energii i poprawić nastrój. To jej niezwykłe działanie można wspomóc przyprawami. Czy wiecie, dlaczego warto dodać do kawy kardamon?

Filiżanka kawy potrafi zdziałać cuda. Obudzi, gdy jesteśmy zaspani, zmniejszy uczucie zmęczenia, zwiększy naszą koncentrację, kiedy będziemy tego potrzebować. Gdy zaś dodamy do niej przypraw, które jak wiadomo, też posiadają swoje magiczne działanie, korzystny wpływ na nasz organizm będzie jeszcze większy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego warto dodać kardamon do kawy?

Kardamon to przyprawa o korzennym, słodkawym smaku. Jest dość popularna w krajach arabskich, gdzie zwyczajowo dodaje się go do kawy. Chodzi głównie o niezwykły smak naparu, ale nie tylko. Kardamon zwiększa bowiem odporność organizmu i wspomaga odchudzanie.

Czysty napar kawy przyspiesza przepływ impulsów elektrycznych w mózgu, dostarcza też przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia się. Po wypiciu kawy mamy większą wydolność fizyczną i umysłową.

Gdy zaś dosypiemy do kawy szczyptę kardamonu, możemy też liczyć na łagodzenie objawów przeziębienia. Kardamon zwalcza bowiem katar i uczucie zatkanego nosa. Działa też wykrztuśnie.

Kawa z dodatkiem kardamonu to napój, który wspomaga odchudzanie. Kofeina przyspiesza przemianę materii, a kardamon ogranicza odkładanie się tkanki tłuszczowej, zapobiega wzdęciom i zatrzymywaniu się wody w organizmie, a także sprzyja oczyszczaniu organizmu.

rosół

Jak ugotować idealnie złocisty rosół?

CZYTAJ DALEJ

Jak zaparzyć kawę z kardamonem?

Najlepiej zrobić to w tygielku lub małym garnuszku. Najpierw należy w moździerzu rozgnieść 2-3 ziarenka kardamonu. Do garnuszka wsypać porcję zmielonej kawy i kardamon, zalać porcją zimnej wody.

Całość należy podgrzewać na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Gdy napar zaczyna się gotować, trzeba go zdjąć z ognia i po jakimś czasie ponownie podgrzać. Czynność podgrzewania najlepiej jest powtórzyć trzykrotnie, co pozwoli wydobyć ze składników jak najwięcej smaku, aromatu i korzystnych właściwości.

kawa z kardamonem

kawa z kardamonem

Źródło zdjęcia: canva/rbananka

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zdrowie.tvn

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

śledzie

Porady

Jak pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi?

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć kurczaka?

Czytaj więcej >
zapchany zlew

Porady

4 produkty, których przenigdy nie powinno się wkładać do zlewu

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Porady

Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich?

Czytaj więcej >
Karp wigilijny

Porady

Jak pozbyć się ości z karpia?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Staropolskie patenty na idealny rosół - koniecznie zapamiętaj

Czytaj więcej >