Smakosze.pl Przepisy Dlaczego warto dodać miód do bigosu?
canva/arfo

Dlaczego warto dodać miód do bigosu?

22 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Każdy ma swoją recepturę na bigos. Jego podstawowym składnikiem jest kiszona kapusta i mięso, ale jedni dodają do niego świeżą kapustę, a inni nie. Podobnie jest z pozostałymi składnikami. Można go wzbogacić o suszone grzyby, owoce i różne przyprawy. A wiecie, dlaczego warto dodać miód do bigosu? Przetestujcie poniższą recepturę, a poczujecie różnicę.

Bigos lubi się długo gotować i być odgrzewanym. Zyskuje też na smaku dzięki licznym dodatkom. Choć z pozoru wydaje się prostą potrawą, to jednak by miał pełen smak, trzeba do niego powrzucać wiele składników. Ciekawym dodatkiem jest miód.

Dlaczego warto dodać miód do bigosu?

Miód to naturalny, słodki produkt, który potrafi nadać potrawom smaku i delikatnego aromatu. Przełamuje kwaśny smak, podobnie jak cukier, ale robi to z wielką klasą, bo wzbogaca też potrawy o różne nuty smakowe.

Miód najlepiej dodać do bigosu pod koniec jego gotowania. Wtedy smak potrawy będzie już prawie ustalony. Wiadomo więc będzie, ile mniej więcej miodu dodać. Oczywiście nie można przesadzać z jego ilością, bo bigos powinien być kwaśny. Jeśli jednak wyjdzie zbyt kwaśny, ten smak doskonale złagodzicie właśnie miodem.

Przepis na bigos

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty

  • 2-3 listki laurowe

  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • garść suszonych grzybów

  • 2 cebule

  • 2 łyżki oleju

  • 50 dag łopatki wieprzowej

  • 30 dag wędzonego boczku

  • 20 dag cienkiej kiełbasy

  • kminek

  • majeranek

  • 1-2 łyżki miodu naturalnego

  • pieprz

Przygotowanie bigosu

Grzyby suszone opłucz, namocz w letniej wodzie. Kapustę poszatkuj, włóż do garnka, zalej wodą, zagotuj. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu, gotuj na małym ogniu ok. godzinę.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj pokrojoną wieprzowinę, boczek i kiełbasę, podsmaż, co jakiś czas mieszając.

Mięso i cebulę dodaj do bigosu razem z grzybami i wodą z ich namaczania. Wsyp też trochę kminku i majeranku, zamieszaj.

Bigos gotuj na średnim ogniu przy uchylonej pokrywce ok. godzinę. Dodaj miód, wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 45 minut. Dopraw do smaku pieprzem.

Jeśli szukasz innych receptur na bigos, znajdziesz je w naszym serwisie. Szczególnie polecamy przepis na bigos staropolski , a także na bigos bez dodatku mięsa .

miód
miód

Źródło zdjęcia: canva/gawriloff

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepiszmiodem, mamadu Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy