Dlaczego warto dodać sodę do marynaty do mięsa? Korzyści są nie do opisania
Uwielbiamy dania przygotowane z mięsa. Czasem jednak przyrządzenie odpowiednio smacznej potrawy jest nie lada sztuką. Duszone, pieczone a nawet smażone mięso wychodzi twarde, niwecząc nasze starania. Remedium na takie zjawisko jest niepozorna soda oczyszczona.
Zadbaj, by Twoje mięso zawsze wychodziło miękkie i delikatne
To, jak wyjdzie dana potrawa w dużej mierze zależy od wybranego mięsa. Dużo trudniej dobrze przyrządzić wołowinę niż łatwiejszego w obróbce kurczaka. Sprytny patent z sodą możesz jednak zastosować do każdego mięsnego dania. Do osiągnięcia sukcesu wystarczą raptem 2 szczypty produktu.
Dlaczego marynuje się mięso przed obróbką termiczną?
Marynowanie mięsa ma 2 podstawowe zadania . Pierwszym z nich jest nadanie mu odpowiedniego smaku . Drugie polega na zmiękczeniu mięsa, aby było smaczne i przyjemne w jedzeniu . Twardy jak podeszwa kotlet na nikim nie zrobi wrażenia .
Jest wiele polecanych metod marynowania . Możemy w tym celu użyć mleka, maślanki, coli a nawet soku z ogórków kiszonych. Mało osób jednak zdaje sobie sprawę jak skuteczna w działaniu może być soda oczyszczona , a przecież składnik ten powszechnie występuje w naszych kuchniach .
Soda jest substancją spulchniającą . Z tego powodu kojarzymy ją raczej z wypiekami . Co stanie się jednak jeśli dosypiemy odrobinę do marynaty ? Leżakujące w niej mięso stanie się niezwykle kruche i delikatne .
Użycie sody oczyszczonej do mięsnej marynaty jest niezwykle proste . Wystarczy wymieszać ją z pozostałymi składnikami . Do takiej mikstury wkładamy mięso i odstawiamy na kilka godzin do lodówki . Po upływie tego czasu gotowe jest do dalszej obróbki termicznej .
Jakie jeszcze zastosowanie do mięsa ma soda oczyszczona?
Aby zastosować sodę oczyszczoną nie musimy przygotowywać całej marynaty . Równie dobrze sprawdzi się w innych postaciach. Przydatna będzie do mięsa przeznaczonego do smażenia, a nawet gotowanego . Jak ją zastosować?
Jeśli chcesz, by gotowane mięso wyszło miękkie i soczyste po prostu dosyp sodę do wody . Prawidłowa proporcja wynosi ½ łyżeczki na każde 1000 ml . Warto pamiętać, że soda nie wpływa na smak potrawy, wobec czego sprawdzi się w wielu przepisach .
Jak użyć sody do mięsa smażonego ? Wystarczy, ze wcześniej natrzesz nią na przykład kotlety . Po kilku godzinach w lodówce opłucz je, osusz i opanieruj . Zdziwisz się jak smaczne może być takie proste danie .
Soda świetnie nada się też do intensywnego w smaku mięsa . Mowa tu na przykład o jagnięcinie, baraninie czy dziczyźnie . Dzięki leżakowaniu w sodzie gatunki te stracą swój czasem zbyt zdecydowany aromat . Wystarczy namoczyć je w zalewie z wody z dodatkiem łyżeczki sody i gotowe . Soda przydaje się nie tylko przy gotowaniu mięsa . Najlepsze placuszki bez dodatku sody nie mają prawa się udać .