Sekret babci Marysi na wyrośnięte i lekkie racuchy
Racuchy smakują o każdej porze dnia. Są też doskonałe na śniadanie. Jeśli masz lekki zapas czasu, przygotuj wyrośnięte i lekkie racuchy. Zdradzimy ci sekret babci Marysi, dzięki któremu rzeczywiście takie będą. Oprósz je cukrem pudrem i podaj z kubkiem kakao. Z pewnością znikną z talerzy w kilka minut.
Udane racuchy powinny być miękkie i puszyste i mieć chrupiącą skórkę. Na ich stopień wyrośnięcia wpływa dodany proszek do pieczenia, soda lub drożdże. Babcia Marysia dodaje do nich też kefir, który nadaje placuszkom lekkości i przyjemnego, kwaskowego smaku.
Sekret babci Marysi na wyrośnięte i lekkie racuchy
Składniki:
1 szklanka kefiru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 jajko
3 łyżeczki cukru
1 szklanka mąki pszennej
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowania racuchów babci Marysi
Do miski wlej kefir. Dodaj sodę oczyszczoną, sól, jajko i cukier. Wymieszaj składniki, by się rozpuściły.
Do płynnych składników dodaj mąkę, wymieszaj gładkie, dość gęste ciasto. Jeśli jest za rzadkie, dodaj do niego trochę więcej mąki. Odstaw na 20 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż rumiane racuchy. Zdejmij je z patelni, osącz na papierowych ręcznikach. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Wskazówka: Racuchy możesz też podać z dżemem lub konfiturą. Jeśli lubisz, możesz je też smarować serkiem homogenizowanym.
Po więcej inspiracji na pyszne racuchy zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam np. przepis na racuchy z czekoladą, a także na racuchy ze śliwkami i cynamonem.
Źródło zdjęcia: canva/Jopstock
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smakimacierzynstwa