Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sekret babci Marysi na wyrośnięte i lekkie racuchy
Renata Materlińska
Renata Materlińska 17.11.2021 01:00

Sekret babci Marysi na wyrośnięte i lekkie racuchy

racuchy
canva/YelenaYemchuk

Racuchy smakują o każdej porze dnia. Są też doskonałe na śniadanie. Jeśli masz lekki zapas czasu, przygotuj wyrośnięte i lekkie racuchy. Zdradzimy ci sekret babci Marysi, dzięki któremu rzeczywiście takie będą. Oprósz je cukrem pudrem i podaj z kubkiem kakao. Z pewnością znikną z talerzy w kilka minut.

Udane racuchy powinny być miękkie i puszyste i mieć chrupiącą skórkę. Na ich stopień wyrośnięcia wpływa dodany proszek do pieczenia, soda lub drożdże. Babcia Marysia dodaje do nich też kefir, który nadaje placuszkom lekkości i przyjemnego, kwaskowego smaku.

Sekret babci Marysi na wyrośnięte i lekkie racuchy

Składniki:

  • 1 szklanka kefiru

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • 1 jajko

  • 3 łyżeczki cukru

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowania racuchów babci Marysi

Do miski wlej kefir. Dodaj sodę oczyszczoną, sól, jajko i cukier. Wymieszaj składniki, by się rozpuściły.

Do płynnych składników dodaj mąkę, wymieszaj gładkie, dość gęste ciasto. Jeśli jest za rzadkie, dodaj do niego trochę więcej mąki. Odstaw na 20 minut.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż rumiane racuchy. Zdejmij je z patelni, osącz na papierowych ręcznikach. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Wskazówka: Racuchy możesz też podać z dżemem lub konfiturą. Jeśli lubisz, możesz je też smarować serkiem homogenizowanym.

Po więcej inspiracji na pyszne racuchy zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam np. przepis na racuchy z czekoladą, a także na racuchy ze śliwkami i cynamonem.

dżem
dżem

Źródło zdjęcia: canva/Jopstock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakimacierzynstwa

Zapraszamy na nasz Instagram