Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o wysokim poziomie cukru we krwi. Ten przepis z cukinii to skarb
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 27.03.2025 10:00

Zapomnij o wysokim poziomie cukru we krwi. Ten przepis z cukinii to skarb

obiad z cukinii
Fot. YouTube/Zdrowy jadłospis

Prawidłowy poziom cukru we krwi jest kluczowy dla naszego zdrowia. Zbyt wysoki, może prowadzić do wielu chorób, takich jak cukrzyca, a także choroby układu krążenia. Pomocny w utrzymaniu go w ryzach jest odpowiedni jadłospis. Poniżej znajdziesz prosty i szybki przepis, który powinien zagościć w twoim menu na stałe.

Cukinia na prawidłowy poziom cukru we krwi

Wiele z produktów, które spożywamy na co dzień, przyczynia się do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. To produkty o tzw. wysokim indeksie glikemicznym. Takie wahania dają szereg niepożądanych objawów, jak chociażby senność i poczucie zmęczenia. Aby pomóc swojemu organizmowi w prawidłowym funkcjonowaniu, należy dobierać składniki, które pomogą utrzymać cukier na odpowiednio niskim poziomie. 

Jednym z takich produktów jest znana i uwielbiana cukinia. Warzywo to może przynieść nam wiele korzyści. Poza kontrolowaniem poziomu cukru, wpływa zbawiennie na serce, działa antystresowo oraz dba o nasze oczy. Dodatkowo przysłuży się osobom walczącym o wymarzoną sylwetkę.

cukinia.jpg
Fot. Canva
Nigdy nie dodawaj do gotowania makaronu. Uwalniasz niebezpieczne związki

Pyszny sposób na odpowiedni poziom cukru we krwi

Cukinia, poza korzyściami zdrowotnymi, ma jeszcze jedną niewątpliwą zaletę. Jest produktem bardzo uniwersalnym, z którego wyczarujemy wiele pysznych potraw, od sałatek poczynając, na daniach głównych kończąc. Poniższy przepis to smakowita swego rodzaju, która doskonale nada się jako dodatek do obiadu lub na samodzielną zdrową kolację. Użyte poniżej zdjęcia pochodzą z kanału Zdrowy jadłospis w serwisie YouTube, gdzie znajdziesz podobny pomysł na to warzywo.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 4 małe cukinie
  • 1 litr wody
  • 1 łyżeczka soli

Marynata:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku.
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3-4 łyżki oleju roślinnego
cukinia.jpg
Fot. YouTube/Zdrowy jadłospis

Przepis na cukinię krok po kroku

Cukinię dokładnie umyj. Następnie odetnij z niej końce. Każde warzywo przekrój w poprzek na pół, a każdą uzyskaną część pokrój w słupki.

Cukinię przełóż na głęboką patelnię pub do rondelka. Zalej 1 litrem wody i oprósz łyżeczką soli. Gotuj na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty, aby zmiękła. Na koniec odsącz ją z wody i odstaw na bok do przestygnięcia.

Przygotuj warzywną marynatę do cukinii. Paprykę i natkę pietruszki drobno pokrój, a marchewkę zetrzyj na tarce. Dodaj posiekany czosnek, ocet jabłkowy, 1 łyżkę oleju oraz sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj.

cukinia.jpg
Fot. YouTube/Zdrowy jadłospis

Połowę ilości cukinii wyłóż w prostokątnym naczyniu. Przykryj warzywo połową ilości marynaty. Powtórz kroki ponownie, układają warstwę cukinii przykrytej mieszanką warzywną.

Na patelni rozgrzej pozostałą ilość oleju. Polej nią ułożone w naczyniu warzywa. Przykryj i odstaw do lodówki, aby całość się przegryzła. Podawaj jako dodatek do innych potraw lub zajadaj samodzielnie.

Sprawdź przepis na niezwykle zdrową sałatkę oraz zobacz, jak nie należy jeść pomidorów.

cukinia.jpg
Fot. YouTube/Zdrowy jadłospis