Smakosze.pl
Sok z buraka może mocno zaskoczyć

Canva / zeleno

Dlaczego warto pić sok z buraka?

8 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Sok z buraka jest z pewnością jednym z napitków, które wyróżniają się na tle innych niepowtarzalnymi walorami smakowymi. W jego wnętrzu możemy się natknąć na wiele cennych składników odżywczych. Mowa między innymi o witaminach z grupy B oraz żelazie. Warto wiedzieć, jak przygotować domowy sok z buraka.

Smakowity sok z buraka potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą fantastycznego smaku. Najzdrowszy jest oczywiście kiszony sok z buraka. Za jego sprawą możemy zatroszczyć się o nasz organizm, dostarczając mu witamin i minerałów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jakie sekrety skrywa sok z buraka?

Nie da się ukryć, że sok z buraka znacząco wyróżnia się na tle innych napojów. Wszystko za sprawą niecodziennego smaku, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, dlaczego warto jeść buraki.

Dziś pod lupę weźmiemy sam sok z buraka. Bordowy specjał jest źródłem cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Co znajdziemy w soku z kiszonych buraków?

  • witamina A

  • witamina C

  • witamina E

  • witamina K

  • witaminy z grupy B

  • wapń

  • potas

  • żelazo

  • magnez

  • fosfor

Ogórki po kozacku

Charakterne ogórki po kozacku - najlepszy przepis

CZYTAJ DALEJ

Trzeba przyznać, że powyższa lista jest imponująca. Kiszony sok z buraka dostarcza także bakterie kwasu mlekowego, które pozytywnie wpływają na florę jelitową, a co za tym idzie, wspierają odporność organizmu.

Niezawodny przepis na kiszony sok z buraka

Sok z buraka jest prosty w przygotowaniu. Nawet mniej doświadczeni smakosze powinni bez najmniejszych problemów przyrządzić kiszony specjał. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 3 kg obranych buraków

  • 4 l przegotowanej wody

  • kromka żytniego chleba na zakwasie

  • 2 główki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 15 ziaren ziela angielskiego

  • czarny pieprz mielony

  • 30 g soli

Buraki obieramy i kroimy w plastry. Główki czosnku dzielimy na pół. Na dnie słoika umieszczamy kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy oraz połowę główki czosnku. Całość uzupełniamy o buraki. Składniki umieszczamy warstwami, do ich wyczerpania. Każdą z nich doprawiamy pieprzem.

Ostatnią warstwę powinna stanowić kromka chleba na zakwasie. Wodę gotujemy z solą i zalewamy nią zawartość naczynia. Wszystkie składniki muszą być nią w pełni przykryte. Po tygodniu sok z buraka powinien być gotowy.

Napój najlepiej działa, jeśli sięgamy po pół szklanki dwa razy dziennie. Takie urozmaicenie diety nie powinno trwać dłużej niż 3 tygodnie. Sok z buraka należy przechowywać w lodówce. W jednym z wcześniejszych artykułów wspominaliśmy o przykrym incydencie z zakwasem.

Sok z buraka

Sok z buraka

Canva / photka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: TVN Zdrowie; Parenting

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Czym były wykopki?

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jadać rydze?

Czytaj więcej >

Produkty

Zaskakujące zdjęcie borowika

Czytaj więcej >

Produkty

GIS ostrzega przed jajkami z Biedronki

Czytaj więcej >

Produkty

Jak wykorzystać w kuchni maślaki ?

Czytaj więcej >

Produkty

Pilny komunikat GIS dla grzybiarzy

Czytaj więcej >