Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Dlaczego warto pić sok z buraka?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 08.08.2021 02:00

Dlaczego warto pić sok z buraka?

Sok z buraka może mocno zaskoczyć
Canva / zeleno

Sok z buraka jest z pewnością jednym z napitków, które wyróżniają się na tle innych niepowtarzalnymi walorami smakowymi. W jego wnętrzu możemy się natknąć na wiele cennych składników odżywczych. Mowa między innymi o witaminach z grupy B oraz żelazie. Warto wiedzieć, jak przygotować domowy sok z buraka.

Smakowity sok z buraka potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą fantastycznego smaku. Najzdrowszy jest oczywiście kiszony sok z buraka. Za jego sprawą możemy zatroszczyć się o nasz organizm, dostarczając mu witamin i minerałów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jakie sekrety skrywa sok z buraka?

Nie da się ukryć, że sok z buraka znacząco wyróżnia się na tle innych napojów. Wszystko za sprawą niecodziennego smaku, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, dlaczego warto jeść buraki.

Dziś pod lupę weźmiemy sam sok z buraka. Bordowy specjał jest źródłem cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Co znajdziemy w soku z kiszonych buraków?

  • witamina A

  • witamina C

  • witamina E

  • witamina K

  • witaminy z grupy B

  • wapń

  • potas

  • żelazo

  • magnez

  • fosfor

Trzeba przyznać, że powyższa lista jest imponująca. Kiszony sok z buraka dostarcza także bakterie kwasu mlekowego, które pozytywnie wpływają na florę jelitową, a co za tym idzie, wspierają odporność organizmu.

Niezawodny przepis na kiszony sok z buraka

Sok z buraka jest prosty w przygotowaniu. Nawet mniej doświadczeni smakosze powinni bez najmniejszych problemów przyrządzić kiszony specjał. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 3 kg obranych buraków

  • 4 l przegotowanej wody

  • kromka żytniego chleba na zakwasie

  • 2 główki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 15 ziaren ziela angielskiego

  • czarny pieprz mielony

  • 30 g soli

Buraki obieramy i kroimy w plastry. Główki czosnku dzielimy na pół. Na dnie słoika umieszczamy kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy oraz połowę główki czosnku. Całość uzupełniamy o buraki. Składniki umieszczamy warstwami, do ich wyczerpania. Każdą z nich doprawiamy pieprzem.

Ostatnią warstwę powinna stanowić kromka chleba na zakwasie. Wodę gotujemy z solą i zalewamy nią zawartość naczynia. Wszystkie składniki muszą być nią w pełni przykryte. Po tygodniu sok z buraka powinien być gotowy.

Napój najlepiej działa, jeśli sięgamy po pół szklanki dwa razy dziennie. Takie urozmaicenie diety nie powinno trwać dłużej niż 3 tygodnie. Sok z buraka należy przechowywać w lodówce. W jednym z wcześniejszych artykułów wspominaliśmy o przykrym incydencie z zakwasem.

Sok z buraka
Sok z buraka

Canva / photka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: TVN Zdrowie; Parenting

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Sok z buraka