Dodaj 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nigdy nie były tak pyszne
Nie masz pomysłu na obiad? Usmaż placki ziemniaczane z musztardą. Placki są wyraźne w smaku i soczyste w środku. Z zewnątrz zachwycają chrupiącą, złocista skórkom. Danie nie ma sobie równych.
Przestrzegaj kilku prostych zasad, a placki ziemniaczane wyjdą perfekcyjnie
Do przygotowania placków ziemniaczanych z musztardą wykorzystaj ziemniaki mączne. Odmiany B lub C to ziemniaki, które zawierają dużo skrobi i mało wody. Placki nie rozwarstwią się więc podczas smażenia. Będą chrupiące i pyszne.
Placki ziemniaczane z musztardą zawsze smaż na mocno rozgrzanym oleju, koniecznie rzepakowym. Olej ten ma wysoką temperaturę dymienia. Rozgrzany tłuszcz nie jest wchłaniany przez placki w takich ilościach, jak zimny, czy letni. Placki ziemniaczane będą więc o wiele smaczniejsze i nie będą ciężkie.
Placki ziemniaczane z musztardą podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam gęstą śmietanę i posiekany koperek lub szczypiorek. Doskonale sprawdzi się również sos grzybowy, paprykowy i mięsny. Obiad posmakuje każdemu.
Wziął wagę i położył na niej chleb. Po chwili przecierał oczy ze zdumieniaPrzepis na placki ziemniaczane z musztardą. Chrupiące i pełne smaku
Składniki:
- 500 g mącznych ziemniaków
- cebula
- jajko
- łyżka musztardy delikatesowej
- łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane? Obiad zachwyci każdego smakosza
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Następnie przełóż do miski i odstaw na kilka minut. Gdy warzywa puszczą wodę, odlej ją i zostaw skrobię. Do ziemniaków dodaj startą na tarce cebulę.
Dodaj również majeranek, musztardę oraz sól i pieprz. Wbij jajko i mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Masę ziemniaczaną wykładaj na rozgrzany olej. Placki smaż po kilka minut na stronę na złoty kolor.
Pomysł na równie smaczny obiad? Gołąbki z niecodziennym farszem oczarują każdego. Przygotuj także wyśmienite kotlety mielone według przepisu Magdy Gessler.