Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ostatnio dodałem to do klusek leniwych. Wyszły 100 razy lepiej, zawsze będę tak robił
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.04.2024 13:40

Ostatnio dodałem to do klusek leniwych. Wyszły 100 razy lepiej, zawsze będę tak robił

kluski leniwe
fot. Canva

Ten bardzo nieoczywisty dodatek do klusek leniwych radykalnie zmienia oblicze tego dania. Kluski robią się bardziej jedwabiste i delikatniejsze, a także lepiej komponują się ze słodkimi dodatkami.

Kluski leniwe ze skrobią

Skrobia lub mąka ziemniaczana jest w zasadzie nieodłączną częścią przepisów na kluski leniwe. Pod wpływem wysokiej temperatury skrobia zmienia swoją strukturę na przypominającą żel i to właśnie jemu wiele klusek zawdzięcza miękkość.

Skrobi nie trzeba jednak dodawać prosto z paczki z napisem „skrobia”. Znajduje się ona przecież w jeszcze jednym typie produktów: w budyniach. Dodatek proszku budyniowego do ciasta na kluski leniwe z pewnością przyprawi je i nada mu charakteru.

leniwe na desce
fot. Canva
Sernik zebra to hit w moim domu. Zawsze się udaje, ten przepis jest banalny

Leniwe z budyniem

Budyń może przyjść z pomocą, kiedy akurat skończy nam się mąka ziemniaczana. Jednak dodanie łyżki niesłodzonego waniliowego budyniu do ciasta na pierogi leniwe to eksperyment, który warto przeprowadzić choć raz. Takie ciasto świetnie się komponuje z polewą z bułki tartej przysmażonej na maśle z cukrem i z cynamonem.

Składniki

  • 500 g tłustego twarogu
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatek budyniu do klusek

Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub rozdrabniamy tłuczkiem. Dodajemy mąkę, żółtka, mąkę ziemniaczaną i dwie łyżki budyniowego proszku

Wyrabiamy twaróg na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy ją do masy twarogowej i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

Z ciasta formujemy wałek, a następnie kroimy go na kawałki większe od kopytek. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez ok. pół minuty od wypłynięcia.

Wypróbuj też przepisy na kluski śląskie ze zmiękczającym dodatkiem i faszerowane pomidory.

pierogi leniwe
fot. Canva