Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję kapustę na ćwiartki i układam na patelni. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.04.2024 10:24

Kroję kapustę na ćwiartki i układam na patelni. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu

ćwiartki kapusty
fot. youtube.com/weecookvegan

Ten prosty przepis wyraźnie różni się od typowych obiadów na naszych stołach. Choćby dlatego warto po niego sięgnąć. Chodzi nie tylko o odmianę, choć ta często jest czymś dobrym, lecz także o niezwykły smak.

Kapusta z hummusem z nerkowców

Kapusta w różnych postaciach to jeden z najlepszych sprzymierzeńców diety. Jest niskokaloryczna i doskonale sycąca, a przy tym pożywna. Uzupełniona o odpowiednie dodatki, jest doskonałą bazą pożywnego posiłku.

Jednak nie byłby on pełny bez innych składników. W tym przepisie przygotowujemy kapustę z prostą pastą z nerkowców. To pozornie nietypowe zastosowanie orzechów opiera się o fakt, że są one wyraźnie tłustym produktem. Zmiksowane i odpowiednio doprawione, z łatwością zmieniają się w jedwabisty mus.

gotowana soczewica
fot. youtube.com/weecookvegan
Te pyszne przekąski z ciasta francuskiego zabiorę na majówkę. To wymarzone danie na piknik, a robię je błyskawicznie

Przepis na obiad z kapusty

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału We Cook Vegan. Nasz przepis nie jest do końca wegański, można jednak posłużyć się zamiennikiem masła, by go takim uczynić.

Składniki

  • 3 główki młodej kapusty
  • 200 g soczewicy
  • 150 g orzechów nerkowca
  • 1 laska cynamonu
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej albo pasty harissa
  • Przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, po ½ łyżeczki ostrej papryki, suszonego czosnku, kminku, tymianku, oregano
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz, oliwa

Smażona kapusta z sosem

Młodą kapustę obieramy z zewnętrznych liści i kroimy na ćwiartki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy gęsto oliwą z oliwek, przyprawiamy tymiankiem i oregano oraz solą. Kapustę wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.

Nerkowca prażymy (można zrobić to w piekarniku albo na patelni). Uprażone orzechy umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy pastę paprykową lub harissę, sól i łyżkę wody (można też użyć dwóch kostek lodu) i miksujemy na gładką masę.

Soczewicę dokładnie płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak, by wody było dwa razy więcej niż soczewicy. Solimy ją i gotujemy z liściem laurowym i laską cynamonu, aż soczewica będzie się rozpadać, a woda odparuje.

Po ugotowaniu soczewicę zestawiamy z ognia i wyjmujemy liść laurowy oraz cynamon. Dodajemy kostkę masła i przyprawy do smaku. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Wszystkie składniki podajemy razem na talerzu, licząc po 3-4 ćwiartki kapusty jako dorosłe danie.

Wypróbuj też przepisy na szparagi z grilla i ciasto owocowo-jogurtowe.

danie z kapusty
fot. youtube.com/weecookvegan