Kroję kapustę na ćwiartki i układam na patelni. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Ten prosty przepis wyraźnie różni się od typowych obiadów na naszych stołach. Choćby dlatego warto po niego sięgnąć. Chodzi nie tylko o odmianę, choć ta często jest czymś dobrym, lecz także o niezwykły smak.
Kapusta z hummusem z nerkowców
Kapusta w różnych postaciach to jeden z najlepszych sprzymierzeńców diety. Jest niskokaloryczna i doskonale sycąca, a przy tym pożywna. Uzupełniona o odpowiednie dodatki, jest doskonałą bazą pożywnego posiłku.
Jednak nie byłby on pełny bez innych składników. W tym przepisie przygotowujemy kapustę z prostą pastą z nerkowców. To pozornie nietypowe zastosowanie orzechów opiera się o fakt, że są one wyraźnie tłustym produktem. Zmiksowane i odpowiednio doprawione, z łatwością zmieniają się w jedwabisty mus.
Te pyszne przekąski z ciasta francuskiego zabiorę na majówkę. To wymarzone danie na piknik, a robię je błyskawiczniePrzepis na obiad z kapusty
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału We Cook Vegan. Nasz przepis nie jest do końca wegański, można jednak posłużyć się zamiennikiem masła, by go takim uczynić.
Składniki
- 3 główki młodej kapusty
- 200 g soczewicy
- 150 g orzechów nerkowca
- 1 laska cynamonu
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej albo pasty harissa
- Przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, po ½ łyżeczki ostrej papryki, suszonego czosnku, kminku, tymianku, oregano
- 1 łyżka masła
- Sól, pieprz, oliwa
Smażona kapusta z sosem
Młodą kapustę obieramy z zewnętrznych liści i kroimy na ćwiartki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy gęsto oliwą z oliwek, przyprawiamy tymiankiem i oregano oraz solą. Kapustę wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.
Nerkowca prażymy (można zrobić to w piekarniku albo na patelni). Uprażone orzechy umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy pastę paprykową lub harissę, sól i łyżkę wody (można też użyć dwóch kostek lodu) i miksujemy na gładką masę.
Soczewicę dokładnie płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak, by wody było dwa razy więcej niż soczewicy. Solimy ją i gotujemy z liściem laurowym i laską cynamonu, aż soczewica będzie się rozpadać, a woda odparuje.
Po ugotowaniu soczewicę zestawiamy z ognia i wyjmujemy liść laurowy oraz cynamon. Dodajemy kostkę masła i przyprawy do smaku. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Wszystkie składniki podajemy razem na talerzu, licząc po 3-4 ćwiartki kapusty jako dorosłe danie.
Wypróbuj też przepisy na szparagi z grilla i ciasto owocowo-jogurtowe.