Wrzuć do mięsa mielonego dodatek znany z gołąbków. Jak dla mnie nie ma lepszych kotletów
![kotlety mielone na patelni](https://images.iberion.media/images/1920/mielone1_3fe21d7f86.jpg)
Przepis na tradycyjne polskie danie inspirowany innym tradycyjnym polskim daniem. Te świetne mielone à la gołąbki są ciekawym wydaniem swojskich kotletów. Jeden dodatek zmienia strukturę mięsa i nadaje mu większej soczystości.
Mielone w stylu gołąbków
Gołąbki to właściwie danie zamknięte w jednym produkcie: zawierają warzywo, mięso, lecz także dodatek skrobiowy w postaci ryżu. Jasne, nie zastąpi on odpowiedniej dawki węglowodanów w posiłku, ale ryż ten ma swoją istotną funkcję. W tym przepisie przenosimy ją do kotletów mielonych.
To właśnie dzięki dodatkowi ryżu staną się one lżejsze i bardziej soczyste. Ryż niezwykle łatwo pochłania i przechowuje wilgoć. Podczas smażenia wypije więc mięsny sok i przechowa go dla naszych kubków smakowych.
![stosik mielonych](https://images.iberion.media/images/origin/mielone3_a8c08a86f9.jpg)
Kotlety mielone z ryżem
Sposób przygotowania kotletów mielonych z ryżem nie odbiega za bardzo od innych przepisów na tę potrawę. Warto pamiętać, by kotletów nie smażyć zbyt szybko i dać ziarenkom ryżu w środku czas na obgotowanie się. Dlatego używamy średniej mocy palnika i tłuszczu o wysokim punkcie dymienia, np. wysoko rafinowanego oleju, masła klarowanego lub smalcu.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 400 g ryżu
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- Sól, pieprz, przyprawy: ostra i słodka papryka, tymianek, suszony czosnek, majeranek
- Bułka tarta do panierowania, tłuszcz do smażenia
Smażymy kotlety mielone z ryżem
Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka i posiekaną cebulę i wyrabiamy na gładką masę. Przyprawiamy ją do smaku wybranymi przyprawami lub gotową mieszanką do mięsa mielonego. Do masy mięsnej dodajemy ryż i mieszamy łopatką tak długo, aż będzie równomiernie rozprowadzony w mięsie. Odstawiamy na kilka minut.
Z mięsa formujemy kulki i spłaszczamy je dłonią, by uzyskać kształt kotletów mielonych. Obtaczamy je dokładnie w bułce, uciskając lekko. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, ustawiamy ogień na niezbyt mocny i smażymy kotlety ze wszystkich stron, aż będą złociste. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy i dajemy odpocząć jeszcze chwilę przed wyłożeniem na talerze.
Wypróbuj też przepisy na de volaille, czyli kotlet po kijowsku i grillowane szparagi.
![obiad z mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/mielone2_2391940993.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![kotlet de volaille](https://images.iberion.media/images/origin/dewolaj1_1f2712f7b8.jpg)
![parówki zawijane w ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/parowki_w_ciescie_742ccbf42b.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![Otwarcie igrzysk olimpijskich w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Otwarcie_igrzysk_olimpijskich_w_Paryzu_eb417a5fb4.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Lady Gaga, Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Lady_Gaga_Celine_Dion_0b56d87e6e.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Ewa Minge](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Minge_fot_KA_Pi_F_e324d034e7.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)