Smakosze.pl Przepisy Dodaj odrobinę do panierki. O takich kotletach nie śniło się filozofom
Fot. Shuttertock/goodbishop

Dodaj odrobinę do panierki. O takich kotletach nie śniło się filozofom

13 października 2024

Oto prosty dodatek do panierki na kotlety schabowe. Dzięki niemu otoczka z okruszków wokół mięsa będzie lekka i bardziej chrupiąca. Wystarczy dodać do jajek nietypowy składnik.

Panierowane kotlety schabowe

Kiedy myślimy o kotletach schabowych , mamy na myśli przede wszystkim mięso. Panierka, choć jest pierwszym, co rzuca się w oczy i tym, co wyróżnia schabowe, schodzi jakoś na dalszy plan. A przecież to właśnie ona wpływa na lekkość i finezję dania.

Jak się nad tym zastanowić, panierka to nic innego jak ciasto, którym opatulamy kotlety. Podstawą jest jajko i bułka, ale w większości wariantów używamy też mąki, a niektórzy dodają nawet mleko. Potraktujmy więc panierkę jak ciasto i dodajmy do niej produkt, dzięki któremu wyrośnie.

kotlet schabowy panierowany

W październiku zawsze sadzę czosnek do ziemi. Wcześniej go hartuję, rośnie silny i zdrowy

Panierka z wodą gazowaną

Jednym z najprostszych, choć nie najczęściej stosowanych składników spulchniających ciasto jest woda gazowana . Zawarty w niej dwutlenek węgla gromadzi się w postaci pęcherzyków, a kwaśny odczyn dodatkowo spulchnia mąkę z jajkiem.

Składniki

  • 4 kotlety schabowe
  • 80 ml wody gazowanej
  • 1 jajko
  • Mleko i mąka do panierowania
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól i pieprz

Smażone kotlety

Mięso rozbijamy , oprószamy solą i pieprzem i odkładamy na kilka minut. Kotlety zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu powinien dojść do temperatury pokojowej.

Kotlety odsączamy z mleka i ocieramy. W trzech głębokich talerzach umieszczamy kolejno mąkę, jajko i bułkę tartą. Jajko roztrzepujemy z wodą gazowaną.

Schab zamaczamy w mące, następnie w jajku, a potem dokładnie w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym maśle , aż będą złociste z obu stron.

Wypróbuj też przepisy na zrazy mielone i szare kluski .

złocisty schabowy

Z kiszonej kapusty i boczku robię obiad na 2 dni. To jednogarnkowe danie uwielbia cała rodzina
Poszedł na grzyby, wrócił z prawdziwym skarbem. Święty Graal grzybiarzy znaleziony w Kostrzynie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy