Domowe sposoby na przejedzenie
Wydęty brzuch, uczucie zmęczenia, ból żołądka, a nawet pocenie się to tylko kilka objawów przejedzenia się. Taki stan nie jest przyjemny i wiele osób szuka rozwiązania, które pozwoli poczuć szybką ulgę w cierpieniu. Istnieje kilka domowych sposobów, które prezentujemy poniżej.
Mimo wszystko warto rozważyć zdrowe odżywianie nawet na czas świąt. Rozciąganie ścian żołądka może w ekstremalnych przypadkach doprowadzić nawet do pęknięcia tego organu, a częste jedzenie ponad miarę skutkuje otyłością czy cukrzycą typu 2.
Jak poradzić sobie z przejedzeniem?
Jednym z najbardziej popularnych sposobów jest wypicie kieliszka wódki z dużą ilością pieprzu. Wypicie takiej mikstury w czasie jedzenie lub tuż po zwiększa ukrwienie żołądka oraz pobudza produkcje soków trawiennych, co pozwala szybciej strawić zalegające jedzenie.
Innym rozwiązaniem mogą być proste krople żołądkowe, które większość z nas posiada w szafce z lekami. Wystarczy rozpuścić zalecaną na opakowaniu dawkę kropli w ciepłej wodzie i wypić. Zioła i substancje ułatwią trawienie i zmniejszą nieprzyjemności.
Herbatki ziołowe ułatwią trawienie
Przejmujący ból brzucha i uczucie rozpierania w żołądku warto złagodzić naparem z rumianku albo melisy. Przyspieszą przemianę materii, a dodatkowo uspokoją, co może zmniejszyć stres i ogólnie złe samopoczucie po zbyt dużym ucztowaniu.
Źródło: okeyphotos, Getty Images Signature
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy rady Roberta Makłowicza, które pozwolą ugotować najlepsze parówki. W tym tekście z kolei prezentujemy sposoby pozwalające na wyeliminowanie problemu pękających skorupek jaj podczas gotowania.
Świetnie działa także najzwyklejsza czarna herbata z odrobiną cytryny i miodu. Dzięki wysokiej temperaturze i kofeinie pobudza produkcje soków żołądkowych, usprawnia krążenie i przyspiesza reakcje rozkładania jedzenia przez kwas żołądkowy.
Egipskie antidotum z octu
Na portalu poradnikzdrowie.pl napisano, że Kleopatra, starożytna władczyni Egiptu, stosowała pewną miksturę na dolegliwości związane z przejedzeniem. Składała się ona z octu winnego, ciepłej wody oraz miodu wielokwiatowego. Mieszankę pito jeszcze przed ucztą.
Innym popularnym choć współczesnym sposobem, są herbatki z kminku czy majeranku. Wystarczy zalać przyprawy wrzątkiem i odstawić je na 15 minut. Następnie trzeba je wypić, a właściwości ziół wspomagające trawienie dadzą szybką ulgę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: poradnikzdrowie.pl