Smakosze.pl
Domowy grzaniec na przeziębienie

Pexels /olia

Domowy grzaniec na przeziębienie

29 Marca 2021

Autor tekstu:

Marianna Umerle

Udostępnij:

Grzaniec z wina pijano już w średniowieczu. Jego aromatyczny zapach i rozgrzewające właściwości kuszą nas w zimowe, chłodne wieczory. Grzane wino idealnie sprawdzi się na przyjacielską posiadówkę, jak i romantyczną randkę. To również doskona

Wybierz najlepsze wino do domowego grzańca

Grzaniec to nic innego jak aromatyczny, podgrzewany napój z wina z dodatkiem przypraw korzennych, soku i owoców; świeżych lub suszonych. Popijany już w średniowieczu przez królów i szlachtę, a uwielbiany przez mieszkańców zimnej Skandynawii. Jeśli chcesz przygotować pyszny grzaniec – wybór właściwego wina to podstawa! Najbardziej polecanym winem do grzańca jest wino czerwone półsłodkie lub wytrawne. Nie musisz jednak wybierać wina z najwyższej półki; doskonale sprawdzi się nawet te w granicach 20-30 zł. Wszystko zależy od Twoich indywidualnych preferencji. Jeśli jesteś fanem białego wina, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić z niego grzaniec. Grzaniec z białego wina ma jednak delikatniejszy smak i działanie, więc nie każdemu taka wersja przypadnie do gustu. 

Grzane wino czy grzane piwo z miodem? Grzaniec na przeziębienie! 

Alkoholem, z którego można zrobić rozgrzewający napój alkoholowy jest nie tylko wino. W podobny sposób przygotujesz grzane piwo, wódkę, koniak, brandy lub rum. Grzane piwo robi się praktycznie tak samo, jak grzane wino, czyli z dodatkiem przypraw korzennych, miodu i pomarańczy. Doskonale sprawdzą się tu zarówno piwa jasne, jak i ciemne. Niewątpliwą zaletą grzańca z wina lub piwa są jego prozdrowotne wrażliwości. Okazuje się bowiem, że grzaniec domowy dobrze sprawdza się na przeziębienie. Wszystko dzięki jego właściwościom rozgrzewającym, które pomagają nam wypocić chorobę. Oprócz tego grzaniec koi ból gardła i wpływa dobrze na nerwy. Działa zarówno na zdrowie, jak i na samopoczucie.

Przepis na grzane czerwone wino z pomarańczą i przyprawami korzennymi

Jak wspomnieliśmy, do domowego grzańca najlepiej użyć czerwonego wina wytrawnego lub półsłodkiego. Prawdziwy grzaniec jest bogaty w korzenne przyprawy. Jeśli nie masz zamiaru dodawać wszystkich składników pojedynczo, wystarczy, że zaopatrzysz się w gotową przyprawę do grzańca. Nasze wino przygotowujemy z dodatkiem pomarańczy, ale równie dobrze możesz podać je z cytryną lub mandarynką. Suszone owoce to również znakomity dodatek do grzanego wina; dodaj więc rodzynki lub suszone jabłka, jeśli masz ochotę. Całość idealnie dopełni sok malinowy, jednak nie jest on konieczny w przepisie na grzane wino.

Składniki:

  • 1 butelka czerwonego wytrawnego wina

  • 2-3 łyżki miodu lub cukru

  • 1 mała pomarańcza

  • 2 cm imbiru (lub 0,5 mielonego)

  • 5 goździków

  • 0,5 łyżeczki cynamonu

  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Przelej wino do garnka. Dodaj przyprawy: imbir, goździki, cynamon, gałkę muszkatołową i przyprawę do piernika. Gdy wino będzie już ciepłe, dodaj miód lub cukier.  Podgrzewaj na wolnym ogniu. W międzyczasie pokrój pomarańczę na plasterki. Uważaj: wino nie może się zagotować! Rozlej ciepłe grzane wino do kubków lub szklanek. Dodaj do każdego plasterek pomarańczy, a drugim udekoruj kubek.

Z czym podawać grzane wino?

Ciepłe, aromatyzowane wino najlepiej podawać w naczyniu, które długo utrzyma jego ciepło. Znakomicie sprawdzą się tu kubki gliniane lub specjalne kufle do grzańca, które z łatwością znajdziesz na rynku. Pozostaje kwestia tego, z czym warto podawać domowy grzaniec. Możesz go podać zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym dodatkiem – zależy, na co masz ochotę. My proponujemy podawać grzane wino z ciasteczkami korzennymi lub piernikiem. Są z tej samej, „korzennej rodziny”, więc idealnie zharmonizują się z jego aromatem. Jeśli jednak zależy Ci na podaniu czegoś bardziej treściwego, możesz przygotować bagietkę z masłem czosnkowym i dodatkami: np. pomidorowym dipem, mozzarellą czy kiełbaską pepperoni.

Marianna UmerleAutor

Autorka tekstów.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Domowe ptasie mleczko

Przepisy

Przepis na domowe ptasie mleczko

Czytaj więcej >

Przepisy

Indyjska zupa pomidorowa - klasyka w niecodziennym wydaniu

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >