Smakosze.pl Przepisy Domowy kisiel żurawinowy zrobisz z 4 składników. Zdrowy deser możesz zaserwować nawet w Święta
Canva / ValdisO

Domowy kisiel żurawinowy zrobisz z 4 składników. Zdrowy deser możesz zaserwować nawet w Święta

19 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Mało osób miało okazję skosztować własnoręcznie przygotowanego kisielu. Tymczasem domowy kisiel żurawinowy jest niezwykle prosty do przyrządzenia. Wystarczą owoce, mąka, cukier i wrząca woda. Nadchodzące święta są idealną okazją do zaserwowania tego przysmaku.

Aby nieco podkręcić domowy kisiel żurawinowy, warto dodać do niego odrobinę soku z cytryny. Poprawi on nie tylko smak, ale również nada deserowi intensywnej barwy. Kolejnym opcjonalnym składnikiem jest cukier wanilinowy. Jeśli akurat masz go w swojej kuchni, wzbogać kisiel kuszącą nutką wanilii.

Przepis na prosty domowy kisiel żurawinowy

Składniki:

  • 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3-4 łyżki cukru

  • 0,5 l wody

oraz do smaku:

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Apetyczny domowy kisiel żurawinowy krok po kroku

Świeże owoce na domowy kisiel żurawinowy przepłucz na sicie . Przełóż je do garnka i zalej 2 szklankami gorącej przegotowanej wody . Doprowadź do wrzenia.

Do gotującej się żurawiny dodaj cukier oraz opcjonalnie cukier wanilinowy . Całość trzymaj na ogniu do momentu, aż owoce na domowy kisiel żurawinowy zmiękną . Od czasu do czasu zamieszaj, aby dokładnie rozprowadzić cukier.

Garnek z domowym kisielem żurawinowym zdejmij z ognia . Owoce rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków, a następnie dodaj do nich sok z cytryny. Powstałą masę przetrzyj przez sito i przełóż z powrotem do garnka .

Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody , a domowy kisiel żurawinowy ponownie doprowadź do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować, wymieszaj go z mączną zawiesiną . Gotuj przez kilka minut, aż całość zgęstnieje, a następnie odstaw do ostudzenia . Po ostygnięciu podawaj domowy kisiel żurawinowy z ulubionymi dodatkami .

Pomysłowy kisiel z herbaty znajdzie niejednego amatora . Z tych popularnych owoców bez trudu przyrządzisz prosty deser .

Canva / HandmadePictures
Canva / HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy