Domowy kisiel żurawinowy zrobisz z 4 składników. Zdrowy deser możesz zaserwować nawet w Święta
Mało osób miało okazję skosztować własnoręcznie przygotowanego kisielu. Tymczasem domowy kisiel żurawinowy jest niezwykle prosty do przyrządzenia. Wystarczą owoce, mąka, cukier i wrząca woda. Nadchodzące święta są idealną okazją do zaserwowania tego przysmaku.
Aby nieco podkręcić domowy kisiel żurawinowy, warto dodać do niego odrobinę soku z cytryny. Poprawi on nie tylko smak, ale również nada deserowi intensywnej barwy. Kolejnym opcjonalnym składnikiem jest cukier wanilinowy. Jeśli akurat masz go w swojej kuchni, wzbogać kisiel kuszącą nutką wanilii.
Przepis na prosty domowy kisiel żurawinowy
Składniki:
-
200 g świeżej lub mrożonej żurawiny
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
3-4 łyżki cukru
-
0,5 l wody
oraz do smaku:
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Apetyczny domowy kisiel żurawinowy krok po kroku
Świeże owoce na domowy kisiel żurawinowy przepłucz na sicie . Przełóż je do garnka i zalej 2 szklankami gorącej przegotowanej wody . Doprowadź do wrzenia.
Do gotującej się żurawiny dodaj cukier oraz opcjonalnie cukier wanilinowy . Całość trzymaj na ogniu do momentu, aż owoce na domowy kisiel żurawinowy zmiękną . Od czasu do czasu zamieszaj, aby dokładnie rozprowadzić cukier.
Garnek z domowym kisielem żurawinowym zdejmij z ognia . Owoce rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków, a następnie dodaj do nich sok z cytryny. Powstałą masę przetrzyj przez sito i przełóż z powrotem do garnka .
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody , a domowy kisiel żurawinowy ponownie doprowadź do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować, wymieszaj go z mączną zawiesiną . Gotuj przez kilka minut, aż całość zgęstnieje, a następnie odstaw do ostudzenia . Po ostygnięciu podawaj domowy kisiel żurawinowy z ulubionymi dodatkami .
Pomysłowy kisiel z herbaty znajdzie niejednego amatora . Z tych popularnych owoców bez trudu przyrządzisz prosty deser .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o gotowych uszkach. Pyszny dodatek do wigilijnego barszczu przygotujesz błyskawicznie
-
Czego nie dodawać do sałatki jarzynowej? 1 składnik powinien być zakazany
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama