Jak zrobić domowy kisiel z jabłek? Mamy doskonałą, sprawdzoną recepturę
Jabłka są smakowitym owocem, po który warto sięgać. Wyjątkowo pyszną ich formą jest kisiel, którego przygotowanie wymaga zaledwie kilku składników. Z naszym prostym przepisem każdy sobie poradzi, a smak deseru będzie zdecydowanie lepszy niż w przypadku smakołyku robionego na bazie gotowych mieszanek dostępnych w sklepach. Spróbujecie?
Z jabłek można przyrządzić wiele smacznych deserów — nie tylko szarlotkę czy racuchy. Kisiel owocowy, który dziś wam proponujemy, jest smaczną alternatywą dla gotowych wyrobów. Prosty w przygotowaniu smakołyk z pewnością wam się spodoba. Skusicie się?
Przepis na wyśmienity kisiel z jabłek
Składniki:
500 g jabłek
1,5 szklanki wody
sok z połowy cytryny
1 łyżka cukru
2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Jabłka starannie myjemy, obieramy je ze skórki. Owoce kroimy w kostkę, jednocześnie usuwając gniazda nasienne i szypułki. Przenosimy je do rondla i zalewamy szklanką wody. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier.
Całość zagotowujemy, a gdy jabłka nieco zmiękną, blendujemy na mus. Ponownie umieszczamy go w garnku. W połowie szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną.
Stopniowo dodajemy miksturę do gotujących się jabłek, cały czas mieszając zawartość naczynia. Gotujemy jeszcze przez chwilę, by owocowa masa zgęstniała. Kisiel z jabłek jest gotowy. Podajemy go od razu lub po ostudzeniu. Smacznego.
Wskazówka: smak deseru można modyfikować, wybierając różne odmiany jabłek. Zależnie od tego, z którego go ostatecznie przyrządzimy, ilość dodanego cukru i soku z cytryny będzie różna.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje