Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić domowy kisiel z jabłek? Mamy doskonałą, sprawdzoną recepturę

Jak zrobić domowy kisiel z jabłek? Mamy doskonałą, sprawdzoną recepturę

Jak zrobić domowy kisiel z jabłek?
canva/teresinagoiafoto

Jabłka są smakowitym owocem, po który warto sięgać. Wyjątkowo pyszną ich formą jest kisiel, którego przygotowanie wymaga zaledwie kilku składników. Z naszym prostym przepisem każdy sobie poradzi, a smak deseru będzie zdecydowanie lepszy niż w przypadku smakołyku robionego na bazie gotowych mieszanek dostępnych w sklepach. Spróbujecie?

Z jabłek można przyrządzić wiele smacznych deserów — nie tylko szarlotkę czy racuchy. Kisiel owocowy, który dziś wam proponujemy, jest smaczną alternatywą dla gotowych wyrobów. Prosty w przygotowaniu smakołyk z pewnością wam się spodoba. Skusicie się?

Przepis na wyśmienity kisiel z jabłek

Składniki:

  • 500 g jabłek

  • 1,5 szklanki wody

  • sok z połowy cytryny

  • 1 łyżka cukru

  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

Jabłka starannie myjemy, obieramy je ze skórki. Owoce kroimy w kostkę, jednocześnie usuwając gniazda nasienne i szypułki. Przenosimy je do rondla i zalewamy szklanką wody. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier.

Całość zagotowujemy, a gdy jabłka nieco zmiękną, blendujemy na mus. Ponownie umieszczamy go w garnku. W połowie szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną.

Stopniowo dodajemy miksturę do gotujących się jabłek, cały czas mieszając zawartość naczynia. Gotujemy jeszcze przez chwilę, by owocowa masa zgęstniała. Kisiel z jabłek jest gotowy. Podajemy go od razu lub po ostudzeniu. Smacznego.

Wskazówka: smak deseru można modyfikować, wybierając różne odmiany jabłek. Zależnie od tego, z którego go ostatecznie przyrządzimy, ilość dodanego cukru i soku z cytryny będzie różna.

Szarlotka nie jest jedynym pysznym deserem z jabłek
Szarlotka nie jest jedynym pysznym deserem z jabłek

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje