Czego nie dodawać do sałatki jarzynowej? 1 składnik powinien być zakazany
Bez sałatki jarzynowej nie sposób sobie wyobrazić tradycyjnego świątecznego stołu. Ta klasyka gatunku w każdym domu pokazuje nieco inne oblicze. Jest jednak jeden składnik, którego lepiej w sałatce unikać ze względu na jego intensywny smak i aromat. Mowa oczywiście o cebuli.
Idealny smak sałatki jarzynowej wymaga sporych nakładów czasu i pracy. Z należytą starannością należy dobierać poszczególne jest składniki. Dowiedz się, czemu lepiej zastąpić cebulę innymi produktami.
Czemu nie należy dodawać cebuli do sałatki jarzynowej?
Niektórym trudno może być uwierzyć, że to właśnie cebula jest zakazanym składnikiem sałatki jarzynowej. Z powodzeniem używamy jej przecież do wielu rozmaitych potraw polskiej kuchni. Co sprawia, że w tym właśnie daniu lepiej jej unikać?
Cebulę dodajemy do sałatki jarzynowej w formie surowej. Przez to warzywo bardzo szybko fermentuje i sprawia, że cała sałatka dużo łatwiej się psuje. Tego w swojej kuchni każdy wolałby uniknąć.
Cebula dodana do sałatki jarzynowej wydziela dodatkowo bardzo intensywny zapach. Może od zupełnie zdominować smak całego dania. Z tego powodu z cebuli w sałatce jarzynowej najlepiej jest zupełnie zrezygnować.
Jak zapobiec zepsuciu sałatki jarzynowej przez cebulę?
Niektóre osoby szczególnie upodobały sobie ostrą nutę w sałatce jarzynowej. Z tego też względu ciężko jest im sobie wyobrazić potrawę bez dodatku cebuli. Jak wybrnąć z tej na pozór patowej sytuacji?
Cebulę przed dodaniem do sałatki jarzynowej można sparzyć. Wystarczy umieścić pokrojone warzywo na sicie i przelać je wrzątkiem. Dzięki temu cebula nieco zmięknie, a także utraci część soku, odpowiedzialnego za jej mocny smak i aromat.
Popularne warzywo możemy z łatwością zastąpić innymi. Z pomocą przychodzi tutaj por, czyli bliski krewniak cebuli. Charakteryzuje się on podobnym, jednak znacznie łagodniejszym smakiem. Równie dobrze w roli zamiennika sprawdzi się również szczypiorek.
Odpowiednią ostrość możesz dodać sałatce jarzynowej za pomocą samego sosu. Do zazwyczaj używanego majonezu dodaj nieco ostrzejszej musztardy. Dla miłośników pikanterii polecić możemy także odrobinę chrzanu. Wypróbuj ten patent i przekonaj się, jak dobrze może smakować sałatka jarzynowa bez cebuli. Lekką sałatkę jarzynową możesz przygotować bez dodatku majonezu. Rybny dodatek z sałatce zawojował ten klasyczny przepis.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bigos wyszedł zbyt słony? Nic straconego. Najlepsze kucharki mają wiedzą jak go uratować
Przepis na aromatyczne, korzenne śledzie. Prostszych i smaczniejszych nie jadłeś
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama