Smakosze.pl

Dorsz ze szpinakiem i posypką: chrupiące witaminy

Dorsz ze szpinakiem i posypką: chrupiące witaminy

15 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Hoff Emil

Udostępnij:

Dorsz ze szpinakiem i posypką to zdrowe danie fit, wyładowane po brzegi witaminami i przykryte pyszną kruszonką serową. Poznaj prosty przepis na dorsza ze szpinakiem i posypką!

Dorsz ze szpinakiem i posypką: dla kogo?

Dorsz ze szpinakiem i posypką to danie szybkie, łatwe i bardzo zdrowe. Świetnie nada się na prosty obiad dla singla, na romantyczną kolację lub jako główne danie na rodzinnym spotkaniu.

Zwłaszcza dzieci powinny jeść dużo ryb – ok. 3 posiłków rybnych w tygodniu zapewni im odpowiednią ilość kwasów omega-3. Dorsz ze szpinakiem i posypką to dobra propozycja na jedno z rybnych dań!

Dorsz ze szpinakiem i posypką: na jaką okazję?

Dorsz ze szpinakiem i posypką to pyszny i zdrowy obiad, który nie zawiera zbędnych tłuszczów i węglowodanów, nie pozostawia uczucia ociężałości, za to daje siłę i energię. Danie wygląda bardzo apetycznie, nada się więc świetnie na stół w okresie np. Wielkanocy czy Bożego Narodzenia, gdy królują ryby. Dorsz ze szpinakiem i posypką na pewno wyróżni się spośród karpi i śledzi.

Dorsz ze szpinakiem i posypką: ile kalorii?

Dorsz ze szpinakiem i posypką to danie zasadniczo dietetyczne i fit. Jedna porcja zwiera ok. 770 kcal.

Ryba sama w sobie jest bardzo zdrowa, szpinak to bomba witaminowa, kaloryczny są jedynie parmezan i śmietanka 30%. Śmietankę możemy jednak zastąpić jogurtem naturalnym. Posypka też będzie chrupiąca, ale delikatniejsza w smaku i lżejsza. Osoby bardzo wyczulone na punkcie kalorii mogą w ogóle zrezygnować z posypki, jednak dorsz i szpinak powinny znajdować się w jadłospisie każdej dbającej o zdrowie osoby.

Dorsz ze szpinakiem i posypką: trudność

Dorsz ze szpinakiem i posypką to danie dość łatwe do przygotowania, nie wymaga znajomości kulinarnych arkanów ani umiejętności obsługi skomplikowanych urządzeń kuchennych.

Dorsz ze szpinakiem i posypką: czas na przygotowanie

Dorsz ze szpinakiem i posypką to szybkie danie. Całe przygotowanie potrawy nie powinno zająć dłużej niż 30-40 minut, z czego 20 minut przypada na pieczenie, po którym od razu można podawać posiłek.

Dorsz ze szpinakiem i posypką: składniki (na 4 porcje)

  • Dorsz – 500 g

  • Szpinak świeży (od biedy mrożony) – 100 g

  • Bułka tarta – ½ szklanki

  • Parmezan tarty – 4 łyżki

  • Śmietanka 30% - 4 łyżki

  • Sok z cytryny – 2 łyżki

  • Oliwa – 2 łyżki

  • Mąka pszenna – ½ szklanki

  • Mąka ziemniaczana – ½ łyżeczki

  • Papryka mielona – 1 łyżeczka

  • Oregano – 1 łyżeczka

  • Rozmaryn - łyżeczka

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Sól – ½ łyżeczki

  • Pieprz czarny – ½ łyżeczki

  • Pieprz biały – 1/3 łyżeczki

  • Kurkuma – 1/3 łyżeczki

Dorsz ze szpinakiem i posypką: składniki opcjonalne

  • Skórka z cytryny starta – 1/3 łyżeczki

  • Serek mascarpone – ½ łyżeczki

Dorsz ze szpinakiem i posypką: potrzebne przybory

Do przygotowania dorsza ze szpinakiem i posypką potrzebne nam będą: deska do krojenia, nóż, sitko, praska do czosnku, patelnia, łyżka do mieszania, miseczka do rozrobienia posypki, blacha do pieczenia i piekarnik.

Dorsz ze szpinakiem i posypką: przygotowanie dorsza

Bazą dla naszego dania jest dorsz – najlepiej w postaci polędwiczek po ok. 125 g każda. Rybę myjemy, a potem osuszamy np. za pomocą papierowych ręczników.

Następnie rozkładamy dorsza na talerzu lub desce kuchennej. Z obu stron skrapiamy go sokiem z dwóch połówek cytryny i doprawiamy solą, pieprzem oraz wyciśniętym w prasce ząbkiem czosnku. W drugiej kolejności zasypujemy wierzchnią stronę dorsza wybranymi przyprawami: oregano, kurkumą, rozmarynem, białym pieprzem i papryką. Potem obtaczamy rybę w pszennej mące.

Dorsz ze szpinakiem i posypką: przygotowanie szpinaku

Teraz bierzemy się za przygotowanie szpinaku. Myjemy liście, możemy też poszatkować je nożem lub rozdrobnić później, już na patelni, gdy zmiękną.

Na patelnię wrzucamy masło i wyciśnięty praską ząbek czosnku, który podsmażamy. Na zarumieniony czosnek wrzucamy liście szpinaku i smażymy je, aż zwiędną – potrwa to tylko ok. 2 minuty.

Do zwiędłego szpinaku wlewamy śmietankę, dodajemy też sól i pieprz. Wszystko mieszamy i gotujemy, a gdy zawrze, dodajemy jeszcze mąkę ziemniaczaną i znowu mieszamy. Szpinak jest już gotowy – możemy piec dorsza!

Dorsz ze szpinakiem i posypką: pieczenie

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotowujemy składniki posypki: ścieramy parmezan i mieszamy go z bułką tartą i oliwą.

Blachę do pieczenia smarujemy oliwą, układamy na niej rybę, przykrywamy każdy kawałek szpinakiem i posypką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

Dorsz ze szpinakiem i posypką: podanie

Po wyjęciu blachy z piekarnika nasz dorsz ze szpinakiem i posypką jest już gotowy. Danie prezentuje się bardzo dobrze: pieczona ryba z zielonym szpinakowym pokryciem i rumianą kruszonką na górze nie potrzebuje właściwie żadnych dodatkowych ozdobników.

Dorsza ze szpinakiem i posypką można serwować samego lub jako część bardziej tradycyjnego obiadu: z sałatką i np. ziemniakami.

Dorsz ze szpinakiem i posypką: urozmaicenia

Dodatkowego smaku nada posypce dodatek sproszkowanej papryki i startej skórki z cytryny, można też dorzucić nieco serka mascarpone.

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >