Doskonały przepis Tomasza Strzelczyka na pyszne faworki
Już za tydzień przyjdzie nam świętować Tłusty Czwartek, a więc w kuchniach zacznie się prawdziwa praca. Tomasz Strzelczyk zaprezentował swój własny przepis na faworki na swoim kanale, który pozwala przygotować prawdziwy rarytas. Jego sekretem jest wrzucenie ciasta do lodówki na 30 minut, co poprawia właściwości gotowego chrustu.
Faworki zaraz obok pączków są nieodłącznym elementem każdego Tłustego Czwartku. Tego dnia można kupić je w praktycznie każdym sklepie spożywczym, lecz domowe smakują zawsze znacznie lepiej.
Tomasz Strzelczyk przygotowując faworki, dba o szczegóły, dlatego tak ważne jest dla niego odstawienie wyrobionego ciasta na 30 minut do lodówki. W tym czasie mąka nawilży się, co poprawi teksturę faworków.
Przepis na faworki Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
400 g mąki pszennej
-
8 łyżek kwaśnej śmietany 18 proc.
-
5 żółtek
-
pół kieliszka wódki
-
1 łyżeczka pasty waniliowej
-
cukier puder
-
olej
Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj śmietanę, złotka, pastę waniliową oraz alkohol. Wymieszaj składniki ze sobą, a następnie zacznij je wyrabiać. Po chwili przenieś ciasto na stolnicę i dalej je wyrabiaj.
Po uzyskaniu elastycznej masy, zawiń ją w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek, wytnij z niego prostokąty, natnij je na środku i przeciągnij przez dziurkę jeden z boków.
Na patelnię wlej olej i rozgrzej go. Smaż faworki na gorącym tłuszczu, aż staną się złociste i chrupiące. Po usmażeniu posyp faworki cukrem pudrem. Smacznego. Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego sernik pęka podczas pieczenia i jak tego uniknąć. Ten tekst wyjawia prosty sposób na zrobienie klasycznej szarlotki od siostry Anastazji.
Źródło zdjęcia: canva/lkordela, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: newsy.gotujmy.pl