Dynia jest owocem czy warzywem? Mnóstwo osób jest w błędzie
Dynię nazywa się jesiennym warzywem czy też warzywem sezonowym. Czy to określenie jest jednak właściwe? Choć zwyczajowo dynię zaliczamy do warzyw, to pod względem botanicznym jest ona owocem. Podobną rozbieżność stosujemy na co dzień również w stosunku do innych popularnych produktów.
Dynia podobnie jak ogórki, pomidory czy bakłażany, nie jest warzywem a owocem. Owoc od warzywa rozróżniamy przez to, że rozwija się on z kwiatów rośliny. Kolejnym dobrym sposobem na odróżnienie tych dwóch grup jest zawartość pestek. Pestki znajdujemy jedynie w owocach, w warzywach ich zaś nie uświadczymy.
Garść podstawowych informacji na temat dyni
Dynia jest owocem zaliczającym się do tej samej rodziny, co na przykład melony, arbuzy i dobrze znana nam cukinia. Znana była już w starożytności. Antyczny Grecy doceniali jest zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy.
W Europie rozkwit popularności dyni miał miejsce w XV wieku, w samej Polsce nieco później- na przełomie XII i XIII wieku. Dziś dynia jest bardzo popularna i uznawana za symbol jesieni. Używa się jej zarówno do zastosowań kulinarnych jak i dekoracyjnych.
Na całym świecie znane jest kilkanaście gatunków dyń, zarówno ozdobnych jak i jadalnych. W Polsce najbardziej popularna jest dynia zwyczajna, dynia olbrzymia oraz dynia hokkaido. Wszystkich trzech odmian z powodzeniem możemy używać w kuchni.
Czy warto spożywać dynię?
Dynia to bardzo ciekawy produkt nie tylko ze względu na mnogość zastosowań w kuchni. Jest także niezwykle zdrowa, a jej miąższ zawiera wiele korzystnych składników odżywczych. Na co dobra jest dynia?
Swój pomarańczowy kolor owoc ten zawdzięcza dużej ilości beta-karotenu. Przeciwutleniacz ten zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca, a także opóźnia efekty starzenia. Ponadto beta-karoten pozytywnie wpływa na nasz wzrok.
Miąższ dyni zawiera wiele witamin, przede wszystkim witaminę A, ale również witaminy z grupy B. W dodatku bogaty jest w wapń, fosfor, żelazo, potas i magnez. Zdecydowanie warto wiec spożywać owoce dyni. Kulinarną elastyczność dyni możesz sprawdzić dzięki temu przepisowi na placki. Pomarańczowy miąższ znajdzie zastosowanie również w przyrządzeniu kopytek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić z robaczywymi grzybami? Odpowiedź może niektórych bardzo zaskoczyć
Kremowa jajecznica, jak z najlepszej restauracji. Sekret tkwi w sposobie smażenia