Efektowne ciasto bez pieczenia "Jajko sadzone". Prosty, pyszny deser dla całej rodziny
Ciasto bez pieczenia "Jajko sadzone" bez wątpienia oczaruje całą rodzinę i wszystkich gości. Szybkie ciasto zachwyca puszystością, smakiem i niecodziennym wyglądem. "Jajko sadzone" z brzoskwiniami sprawdzi się jako deser i dodatek do popołudniowej kawy. Przygotujcie je raz, a nie pożałujecie.
Ciasto bez pieczenia "Jajko sadzone" jest jednym z tych deserów, do których chętnie się wraca. Jest proste w przygotowaniu, bardzo puszyste i delikatne. Owoce z syropu doskonale łączą się z kremową masą serową.
Nasze ciasto bez pieczenia robi się z twarogu, serka mascarpone i słodkiej śmietanki. Masa jest niezwykle puszysta, słodka, z waniliową nutą. Spód ciasta przygotowałam z biszkoptów, możesz jednak wykorzystać również herbatniki.
Galaretkę do ciasta bez pieczenia przygotowuję z galaretek krystalicznych, które rozpuszczam w zalewie z brzoskwiń w puszce z dodatkiem wrzątku. W ten sposób galaretka będzie miała owocowy smak i ładniejszy kolor. Do ciasta możesz wykorzystać również klasyczną galaretkę cytrynową.
Ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem i wyglądem
Składniki (kwadratowa blacha o boku 24 cm):
-
1 paczka biszkoptów
-
500 g twarogu z wiaderka na sernik
-
250 g mascarpone
-
200 g śmietany 30%
-
pół szklanki cukru pudru
-
opakowanie cukru waniliowego
-
łyżka soku z cytryny
-
4,5 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo:
-
brzoskwinie w puszce
-
2 galaretki krystaliczne
Jak zrobić ciasto bez pieczenia "Jajko sadzone" z brzoskwiniami?
Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Dno wyłóż biszkoptami. Brzoskwinie odsącz z zalewy, soku nie wylewaj. Sok wlej do rondelka, dopełnij wrzątkiem do 300 ml i całość zagotuj. W gorącym płynie rozpuść 2 galaretki.
Galaretkę odstaw, żeby przestygła. Jak ostygnie włóż ją na chwilę do lodówki, żeby lekko zgęstniała. Żelatynę zalej 5 łyżkami zimnej wody, wymieszaj i odstaw, żeby napęczniała. Następnie podgrzewaj ją delikatnie na małym ogniu, żeby całkowicie się rozpuściła.
Twaróg przełóż do miski, zmiksuj z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i waniliowym. Śmietanę ubij na sztywno i przełóż do przygotowanej masy, delikatnie wymieszaj. Do żelatyny dodaj 3 łyżki masy serowej, wymieszaj. Następnie serek z żelatyną dodaj do reszty masy serowej i dokładnie wymieszaj.
Masę serową wyłóż na biszkopty i równomiernie rozprowadź. Na masie poukładaj połówki brzoskwini wypukłą stroną do góry. Ciasto zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Przygotuj również kolorowe ciasto bez pieczenia z galaretką na herbatnikach. Jesienią gorąco polecam ciasto orzechowe z budyniem na słonych krakersach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przenigdy nie wyrzucaj obierków z ziemniaków. Wykorzystasz je w zaskakujący sposób
-
Cytryny w syropie - wymarzony dodatek do herbaty. Przepis krok po kroku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama