Smakosze.pl
Proste ciasto bez pieczenia z galaretką. Nie oprze mu się żaden łasuch

Screen pochodzi z filmu na kanale Swojskie jedzonko na YouTube

Proste ciasto bez pieczenia z galaretką. Nie oprze mu się żaden łasuch

20 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Ciasto z galaretką i puszystą śmietanką przygotujesz szybko i bez użycia piekarnika. Jego spód i wierzch zrobisz z maślanych herbatników, a środek wypełnisz prawdziwymi pysznościami. Deser nie tylko obłędnie wygląda, ale też podobnie smakuje. Zapewniamy, że nie oprze mu się żaden łasuch.

Ciasta bez pieczenia cieszą się ogromną popularnością, ponieważ ich przygotowanie zajmuje mało czasu, a smak i wygląd zachwycają. Ciasto bez pieczenia z galaretką jest ciastem, które zniknie jeszcze tego samego dnia.

Maślane ziemniaki z piekarnika

Maślane ziemniaki z piekarnika. Tak pyszne, że przygotujesz je nie raz

CZYTAJ DALEJ

Ciasto bez pieczenia przygotujemy z trzech ulubionych galaretek, najlepiej o różnych smakach, żeby cały deser był kolorowy i wyglądał apetycznie. Gorąco polecam galaretkę truskawkową, pomarańczową i jagodową. Świetnie sprawdzi się również galaretka cytrynowa, kiwi, brzoskwiniowa.

Ciasto bez pieczenia przygotujemy na maślanych herbatnikach. Pianka z jogurtów naturalnych i śmietanki kremówki jest puszysta, delikatna i słodka. Doskonale łączy się więc z owocowymi galaretkami. Ciasto przed podaniem oprószmy cukrem pudrem. To prosta i pyszna dekoracja.

W naszym materiale prezentujemy zdjęcie ciasta będące screenem z filmu na kanale Swojskie jedzonko na YouTube. Nam już ślinka leci na jego widok.

Ciasto bez pieczenia z galaretką i śmietankową pianką

Składniki:

  • 400 g herbatników

  • 3 galaretki o różnych smakach, np. truskawkowa, pomarańczowa, jagodowa

  • 2 szklanki schłodzonej śmietanki 30%

  • 3 łyżki żelatyny

  • 2 duże jogurty naturalne typu greckiego

  • 1/2 szklanki cukru pudru

Jak zrobić proste ciasto bez pieczenia z galaretkami

Każdą galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody i odstaw do wystygnięcia. Następnie wstaw do lodówki, żeby stężały. Galaretki pokrój nożem w niedużą kostkę.

Żelatynę rozpuść w pół szklanki gorącej wody, odstaw do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodaj jogurty, żelatynę i miksuj na wolnych obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Masę delikatnie wymieszaj z galaretkami.

Formę wyłóż folią spożywczą, na spód połóż jedną warstwę herbatników, następnie wyłóż przygotowaną masę. Wierzch wyrównaj, przykryj herbatnikami. Ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny, żeby masa dobrze stężała. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Przygotuj również sernik bez pieczenia z galaretką. Świetnym ciastem na zimno jest także galaretowiec z mlekiem.

Galaretki owocowe

canva/Zdeno_Kajzr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Swojskie jedzonko na YouTube

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >
szare kluski

Przepisy

Ktoś jeszcze pamięta szare kluski? Z tym dodatkiem były najlepsze

Czytaj więcej >
oponki serowe

Przepisy

Biją na głowę faworki i pączki. Serowe oponki królują w karnawale

Czytaj więcej >
Kopytka z kaszą manną

Przepisy

Wsyp 2 łyżki do ciasta na kopytka. Wyjdą mięciutkie i pyszne, jak nigdy

Czytaj więcej >
Sos z kiszonych ogórków

Przepisy

Sos z kiszonych ogórków. Pasuje nie tylko do obiadowych mięs

Czytaj więcej >
Pieczona owsianka Ewy Chodakowskiej

Przepisy

Chodakowska robi pieczoną owsiankę. Jest prosta, sycąca i bardzo zdrowa

Czytaj więcej >