Proste ciasto bez pieczenia z galaretką. Nie oprze mu się żaden łasuch
Ciasto z galaretką i puszystą śmietanką przygotujesz szybko i bez użycia piekarnika. Jego spód i wierzch zrobisz z maślanych herbatników, a środek wypełnisz prawdziwymi pysznościami. Deser nie tylko obłędnie wygląda, ale też podobnie smakuje. Zapewniamy, że nie oprze mu się żaden łasuch.
Ciasta bez pieczenia cieszą się ogromną popularnością, ponieważ ich przygotowanie zajmuje mało czasu, a smak i wygląd zachwycają. Ciasto bez pieczenia z galaretką jest ciastem, które zniknie jeszcze tego samego dnia.
Ciasto bez pieczenia przygotujemy z trzech ulubionych galaretek, najlepiej o różnych smakach, żeby cały deser był kolorowy i wyglądał apetycznie. Gorąco polecam galaretkę truskawkową, pomarańczową i jagodową. Świetnie sprawdzi się również galaretka cytrynowa, kiwi, brzoskwiniowa.
Ciasto bez pieczenia przygotujemy na maślanych herbatnikach. Pianka z jogurtów naturalnych i śmietanki kremówki jest puszysta, delikatna i słodka. Doskonale łączy się więc z owocowymi galaretkami. Ciasto przed podaniem oprószmy cukrem pudrem. To prosta i pyszna dekoracja.
W naszym materiale prezentujemy zdjęcie ciasta będące screenem z filmu na kanale Swojskie jedzonko na YouTube. Nam już ślinka leci na jego widok.
Ciasto bez pieczenia z galaretką i śmietankową pianką
Składniki:
400 g herbatników
3 galaretki o różnych smakach, np. truskawkowa, pomarańczowa, jagodowa
2 szklanki schłodzonej śmietanki 30%
3 łyżki żelatyny
2 duże jogurty naturalne typu greckiego
1/2 szklanki cukru pudru
Jak zrobić proste ciasto bez pieczenia z galaretkami
Każdą galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody i odstaw do wystygnięcia. Następnie wstaw do lodówki, żeby stężały. Galaretki pokrój nożem w niedużą kostkę.
Żelatynę rozpuść w pół szklanki gorącej wody, odstaw do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodaj jogurty, żelatynę i miksuj na wolnych obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Masę delikatnie wymieszaj z galaretkami.
Formę wyłóż folią spożywczą, na spód połóż jedną warstwę herbatników, następnie wyłóż przygotowaną masę. Wierzch wyrównaj, przykryj herbatnikami. Ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny, żeby masa dobrze stężała. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Przygotuj również sernik bez pieczenia z galaretką. Świetnym ciastem na zimno jest także galaretowiec z mlekiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o suszeniu grzybów. Strzelczyk ma znacznie lepszy patent. Już nigdy nie zrobisz inaczej
Obłędne kotlety mielone z grzybami leśnymi. Momentalnie znikają z talerzy
Źródło: Swojskie jedzonko na YouTube