Orzechowe ciasto bez pieczenia. Niezwykły smak jest zasługą 2 oryginalnych składników
Orzechowe ciasto bez pieczenia jest prawdziwym hitem, jeśli chodzi o desery tego typu. Słonawy smak krakersów idealnie komponuje się z masą budyniową dosłodzoną miodem. Wierzch ciasta wieńczą chrupiące orzechy w domowym karmelu. Na samą myśl cieknie ślinka.
Orzechowe ciasto bez pieczenia przygotujesz prosto i szybko. Samo przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut. Nie potrzebne są żadne specjalistyczne sprzęty kuchenne ani nawet mikser. Pamiętaj, że to ciasto potrzebuje jednak czasu spędzonego w lodówce, aby dobrze się związać. Najlepiej zaplanować sobie przyrządzenie go z jednodniowym wyprzedzeniem.
Przepis na niezwykłe orzechowe ciasto bez pieczenia
Składniki:
2 duże opakowania krakersów
1 litr tłustego mleka
3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 kostka masła
2-3 łyżki miodu
2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
1 szklanka cukru
100 ml śmietanki 30%
Jak prosto i szybko przygotować pyszne ciasto bez pieczenia?
Przygotuj masę budyniową do ciasta bez pieczenia. W tym celu do dużego garnka wlej mleko i dodaj do niego budynie waniliowe. Dosłodź całość 1/2 szklanki cukru i zagotuj budyń, cały czas mieszając go za pomocą rózgi kuchennej.
Do budyniu dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki kostkę masła. Mieszaj masę budyniową do ciasta bez pieczenia do momentu, aż całe masło się rozpuści. Na końcu dodaj do garnka 2-3 łyżki miodu i również go rozpuść w gorącym budyniu.
Formę do pieczenia wyłóż papierem. Układaj kolejne warstwy orzechowego ciasta bez pieczenia. Zacznij od warstwy krakersów, a następnie wyłóż na nią 1/3 budyniowej masy. Czynność powtarzaj tak, aby uzyskać 3 warstwy budyniu, z których każda jest otoczona krakersami.
Przygotuj ostatnią warstwę ciasta bez pieczenia. W tym celu 1/2 szklanki cukru przesyp do garnka. Podgrzewaj cukier bez mieszania do momentu, aż zacznie nabierać bursztynowego koloru. Zdejmij garnek z ognia, wlej do niego słodką śmietankę, a następnie podgrzewaj całość na niewielkiej mocy palnika do momentu uzyskania gładkiego sosu.
Do garnka z karmelem wsyp orzechy do ciasta bez pieczenia. Mieszaj składniki, aż orzechy będą równomiernie otoczone słodkim syropem. Karmelowo-orzechową masę rozłóż równomiernie na wierzchu ciasta.
Orzechowe ciasto bez pieczenia odstaw do ostygnięcia. Kiedy będzie już chłodne, przykryj je folią i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto krój na mniejsze kawałki i podawaj. Obłędne ciasto bez pieczenia o smaku batonika znajdziesz w tym przepisie. Kultowe ciasto z galaretką z pewnością zachwyci wszystkich gości.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak robiono rosół w 1889 roku? Mamy przepis. Pamiętaj o kluczowej zasadzie
Babcia Hela zdradziła sekret puszystych racuchów. Największą wagę przywiązuje do 1 detalu
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama