Smakosze.pl Produkty Eksperci alarmują: wkrótce czekolada będzie znacznie droższa. Trzeba robić zapasy
Fot. Canva/fcafotodigital

Eksperci alarmują: wkrótce czekolada będzie znacznie droższa. Trzeba robić zapasy

21 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Cena czekolady jest wysoka, a eksperci nie pozostawiają złudzeń, że to chwilowe. Cena tego produktu może wkrótce wzrosnąć nawet dwukrotnie, a wszystkiemu winne jest niezbędne do jej produkcji kakao. Niebawem wysoki koszt czekolady dotknie każdego z nas.

Czekolada droga jak nigdy dotąd

Czekoladę uwielbia każdy. Niestety, wygląda na to, że ten popularny produkt stanie się niebawem produktem luksusowym. Obecnie cena czekolady jest dość wysoka, zmienia się na naszych oczach – w stosunkowo krótkim czasie może być nawet dwukrotnie wyższa.

Tylko w kwietniu tego roku indeks ceny słodyczy i deserów wzrósł aż o 10,6% w porównaniu do danych z kwietnia 2023 roku. Eksperci nie mają złudzeń – w maju ten indeks wzrośnie jeszcze bardziej .

pieniądze.jpg
Fot. Canva/Proxima Studio
Żadne mrożenie i suszenie. Dzięki tej metodzie mam świeży koperek przez 2 miesiące

Wszystkiemu winne jest kakao

Za taki stan rzeczy odpowiada kakao. A dokładnie cena, jaką ten niezbędny surowiec osiąga na giełdzie. Obecnie tona kakao na giełdzie kosztuje ponad 11 tysięcy dolarów. Cena w ciągu roku wzrosła już 5-krotnie. Co to dokładnie oznacza dla ciebie? Za czekoladę, kakao oraz za produkty, które opierają się właśnie na tym surowcu, niebawem zapłacisz zawrotne kwoty. Komentarz jednego z ekspertów nie pozostawia złudzeń i mówi wprost, że będzie tylko gorzej.

Kolejne wzrosty cen kakao mogą doprowadzić do podwyżek ograniczających popyt. Trudno przewidzieć, jaki będzie poziom przyszłych cen i kiedy nastąpi koniec wzrostów. Nie jesteśmy w stanie określić, czy przy cenie 12 czy 15 tys. dolarów na tonę nastąpi punkt przegięcia. Realny koniec wzrostów nastąpi wtedy, gdy konsumenci zrezygnują z zakup słodyczy, które zawierają kakao - mówi Jakub Jakubczak, analityk sektora food and agri w Banku BMP Paribas.

Taniej nie będzie, zrób zapasy

W podobnym tonie swoją opinię wyraził inny ekspert - Robert Biegaj, specjalista od rynku hurtowego z Grupy Offerista cytowany przez MondayNews Polska.

Ceny kakao szybko się nie unormują i wkrótce czekają nas kolejne negatywne wstrząsy, co z pewnością jeszcze mocniej odczujemy w naszych kieszeniach, a właściwie to już się dzieje, bo słodycze i desery, mające w składzie kakao, od początku roku trzymają się w czołówce najszybciej drożejących kategorii w polskich sklepach. - mówi Robert Biegaj.

Jak więc się ustrzec przed wysokimi cenami czekolady i kakao? Odpowiedź jest tylko jedna. Zawczasu przygotuj zapasy, a kiedy ceny wzrosną jeszcze bardziej, ty nadal będziesz korzystać z tanich produktów . Szczególnie że produkty takie jak kakao czy czekolada nie psują się łatwo i mają dosyć długi termin ważności. Pamiętaj jednak, aby robić przemyślane zakupy, aby nic się nie zmarnowało. Sprawdź przepis na placki ziemniaczane oraz dowiedz się, jak zrobić tani deser z brzoskwini .

kakao.jpg
Fot. Canva/hiphoto40
Dodaj do jajek i masła. 1 łyżeczka sprawi, że jajecznica będzie puszysta jak nigdy
Polacy kupują je za krocie, a Lewandowska robi za grosze. To mleko to hit
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy