Eksperci wyjawili, czego lepiej nie jeść po 40 roku życia
Nie da się ukryć, że jedzenie po 40 roku życia wiąże się z pewnymi wyrzeczeniami. Nie jest zaskoczeniem fakt, że spożywane przez nas produkty przekładają się na zdrowie. Lepiej mieć to na uwadze i unikać niektórych smakołyków.
Jakie jedzenie może nam zaszkodzić po 40 roku życia?
Nie od dziś wiadomo, że odpowiednio zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na to, w jaki sposób funkcjonuje nasz organizm. Wraz z upływem lat powinna obfitować w zdrowsze specjały. Część uwielbianych dań powinniśmy unikać, jeśli skończyliśmy 40 lat .
Wraz z osiągnięciem 40 roku życia łatwiej nabawić się rozmaitych chorób, które często wynikają z nieprawidłowej diety. Mowa między innymi o problemach z układem krążenia, cukrzycy oraz otyłości. Czego unikać po czterdziestce ?
Okazuje się, że tłuste potrawy powinny zostać zredukowane do minimum w diecie czterdziestolatków. Szwedzcy badacze z Instytutu Karolinska potwierdzili, że codziennie jedzenie trzech plastrów bekonu zwiększa ryzyko śmierci blisko o 25% .
Warto również unikać smażonych dań. Naukowcy z Harvard School of Public Health poprzez badania doszli do wniosków, że regularne jedzenie tego typu frykasów znacząco zwiększa szanse na wystąpienie chorób serca i cukrzycy . Lepszą alternatywą jest gotowanie oraz pieczenie.
Nie można zapomnieć także o białym pieczywie. W czasopiśmie The Journal of Nutrition opublikowane zostały wyniki badań, które powiązały spożywanie białego pieczywa z rozwojem cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia . Po 40 roku życia warto sięgać po pełnoziarniste produkty. Zawierają one sporo błonnika i ważnym mikroelementów.
(Canva / guliver-max)
Co jeszcze może nam zaszkodzić po czterdziestce?
Rzecz jasna alkohol też należy do grona produktów, które nie powinny znajdować się w diecie czterdziestolatków. Oprócz tego, że obciąża on wątrobę, to większość trunków cechuje się bardzo wysokim indeksem glikemicznym . Tym samym ich regularne picie może sprzyjać cukrzycy.
Nikt nie powinien być zaskoczony tym, że słodzone napoje nie zaliczają się do zdrowych produktów spożywczych. Osoby po 40 roku życia w szczególności powinny ich unikać. Słodkie napoje potencjalnie mogą przyczynić się do cukrzycy, problemów gastrycznych, a nawet chorób serca .
Warto pamiętać, że podstawą zdrowej diety są w znacznej mierze warzywa. Znajdują się one w aktualnej tabeli żywienia tuż za aktywnością fizyczną. Istotne jest dostarczanie cennych witamin i minerałów. Niedawno wspominaliśmy o zaletach czosnku . Olej z wiesiołka również może nam wyjść na zdrowie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: O2; Parenting