Ekspresowa pasta jajeczna bez dodatku majonezu. Ideał dla zabieganych
Zdarza się, że czasem brakuje czasu nawet na najbardziej podstawowe przepisy - w takich sytuacjach idealnie sprawdzi się poniższa pasta jajeczna bez dodatku majonezu. Jest nie tylko szybka w przygotowaniu, lecz również mniej kaloryczna od oryginalnej wersji. Niżej wyjaśniamy sporządzenie jej krok po kroku.
Pasta jajeczna bez majonezu ma bardzo zredukowaną kaloryczność, bowiem to właśnie majonez wnosi najwięcej kalorii. Zamiast niego jajka miesza się z twarożkiem, a kremową konsystencję uzyskuje się dzięki połączeniu musztardy i oliwy z oliwek.
Pasta doskonale pasuje do szybkiego trybu życia, gdyż zrobienie jej zajmuje bardzo mało czasu. Jeśli więc spieszysz się do pracy, skorzystaj z naszej receptury.
Przepis na pastę jajeczną bez majonezu
Składniki:
-
8 jajek
-
1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
-
2 łyżeczki twarożku
-
1 łyżeczka oliwy
-
sól
-
pieprz
Zacznij od wrzucenia jajek do garnka, zalania ich wodą i postawienia na gazie. Gotuj jajka przez 7 minut od rozpoczęcia wrzenia, a następnie szybko przełóż je do zimnej wody, aby zatrzymać gotowanie.
Obierz jajka ze skorupki, gdy są jeszcze delikatnie ciepłe. Pokrój je w drobną kosteczkę, która zachowuje jednak swój kształt. Przełóż je do miseczki, dodaj do nich oliwę, musztardę, twarożek, sól oraz pieprz.
Wymieszaj pastę dokładnie, aż całkowicie się połączy. Gotowy produkt warto zjeść jak najszybciej, gdyż świeży smakuje zwyczajnie najlepiej. Smacznego.
Poszukujesz więcej ciekawych przepisów na jajka? Zajrzyj do tego artykułu , z którego możesz dowiedzieć się jak przyrządzić doskonałego tatara z jajkiem. W tym tekście wyjawiamy tajniki najlepszej pasty jajecznej.
Źródło zdjęcia: canva/wideonet, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Obłędnie soczysta biała kiełbasa z piekarnika. Zdradzamy najlepszy przepis
-
Żurek last minute na zakwasie. Najszybsza, ekspresowa wersja pysznej zupy
-
Jak uratować zbyt gorzki chrzan? Nie wpadaj w panikę, jest prosty sposób
Źródło: qchenne-inspiracje.pl