Smakosze.pl Przepisy Ekspresowa pasta jajeczna bez dodatku majonezu. Ideał dla zabieganych
canva/HandmadePictures, Getty Images

Ekspresowa pasta jajeczna bez dodatku majonezu. Ideał dla zabieganych

16 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Zdarza się, że czasem brakuje czasu nawet na najbardziej podstawowe przepisy - w takich sytuacjach idealnie sprawdzi się poniższa pasta jajeczna bez dodatku majonezu. Jest nie tylko szybka w przygotowaniu, lecz również mniej kaloryczna od oryginalnej wersji. Niżej wyjaśniamy sporządzenie jej krok po kroku.

Pasta jajeczna bez majonezu ma bardzo zredukowaną kaloryczność, bowiem to właśnie majonez wnosi najwięcej kalorii. Zamiast niego jajka miesza się z twarożkiem, a kremową konsystencję uzyskuje się dzięki połączeniu musztardy i oliwy z oliwek.

Pasta doskonale pasuje do szybkiego trybu życia, gdyż zrobienie jej zajmuje bardzo mało czasu. Jeśli więc spieszysz się do pracy, skorzystaj z naszej receptury.

Przepis na pastę jajeczną bez majonezu

Składniki:

  • 8 jajek

  • 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej

  • 2 łyżeczki twarożku

  • 1 łyżeczka oliwy

  • sól

  • pieprz

Zacznij od wrzucenia jajek do garnka, zalania ich wodą i postawienia na gazie. Gotuj jajka przez 7 minut od rozpoczęcia wrzenia, a następnie szybko przełóż je do zimnej wody, aby zatrzymać gotowanie.

Obierz jajka ze skorupki, gdy są jeszcze delikatnie ciepłe. Pokrój je w drobną kosteczkę, która zachowuje jednak swój kształt. Przełóż je do miseczki, dodaj do nich oliwę, musztardę, twarożek, sól oraz pieprz.

Wymieszaj pastę dokładnie, aż całkowicie się połączy. Gotowy produkt warto zjeść jak najszybciej, gdyż świeży smakuje zwyczajnie najlepiej. Smacznego.

Poszukujesz więcej ciekawych przepisów na jajka? Zajrzyj do tego artykułu , z którego możesz dowiedzieć się jak przyrządzić doskonałego tatara z jajkiem. W tym tekście wyjawiamy tajniki najlepszej pasty jajecznej.

Pasta jajeczna na kanapkach

Źródło zdjęcia: canva/wideonet, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: qchenne-inspiracje.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy