Ekspresowa zapiekanka makaronowa z żółtym serem i mięsem mielonym
Jest łatwa i szybka do przygotowania i bardzo pożywna. Mowa o ekspresowej zapiekance makaronowej z żółtym serem i mięsem mielonym. Doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe, świetnie nadaje się do odgrzewania. Czy potrzebujecie jeszcze większej zachęty, by ruszyć do kuchni?
Gotując codziennie obiad, często brakuje nam już pomysłów na to, co przygotować. Ile można bowiem smażyć kotletów, dusić mięs w sosie czy piec kurczaków? Dobrą odmianą od tych typowo mięsnych potraw, będzie danie, które i owszem zawiera mięso, ale jako dodatek. I co ważne jest ono łatwe do przygotowania i nie ma przy nim dużo pracy. Co więcej, cały obiad mieści się w jednym naczyniu.
Ekspresowa zapiekanka makaronowa z żółtym serem i mięsem mielonym
Składniki:
2 cebule
25 dag pieczarek
2-3 ząbki czosnku
olej
60 dag mielonego mięsa, np. wieprzowego, z indyka
mielona papryka słodka i ostra
40 dag grubszego makaronu
4-5 pomidorów
150 ml śmietanki
1 jajko
25 dag żółtego sera
sól, pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie zapiekanki
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Czosnek obierz, posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wsyp cebulę, pieczarki i czosnek i smaż je ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Do podsmażonych warzyw dodaj mielone mięso. Przesmaż je, mieszając, dodaj trochę papryki słodkiej i ostrej, a także soli i pieprzu. Smaż ok. 10 minut, co jakiś czas zamieszaj.
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedź. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Przełóż do niego połowę makaronu.
Na makaron wyłóż mięso z warzywami. Przykryj pozostałym makaronem. Na wierzchu ułóż plasterki pomidorów. Zapiekankę polej śmietanką wymieszaną z jajkiem, posyp startym serem.
Naczynie z potrawą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 30 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na smaczne zapiekanki. Sprawdź, jak przygotować zapiekankę z ziemniaków, boczku i cebuli, a także jak zrobić zapiekankę z czerstwego chleba.
Źródło zdjęcia: canva/ra3rn
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: aniagotuje