Ekspresowe carpaccio z buraków
Carpaccio z buraków zawsze prezentuje się wyjątkowo apetycznie i jest również zdrowym zamiennikiem dla klasycznego mięsnego carpaccio. Kluczem do zrobienia tej sałatki w kilka chwil, jest wcześniejsze upieczenie buraków lub kupienie ugotowanych bulw. Dzięki temu oszczędza się dużo czasu na przygotowanie i można się cieszyć smakiem potrawy praktycznie natychmiast.
Carpaccio z buraków zostało opracowane jako zamiennik dla carpaccio z wołowiny, czyli bardzo cienko pokrojonej polędwicy z dodatkami. Najczęściej serwuje się je jako przystawka przed głównym daniem, aby zwiększyć apetyt i pobudzić żołądek do wzmożonej pracy.
Do buraków świetnie pasuje ser twarogowy z mleka koziego. Taki nabiał ma znacznie mocniejszy aromat i smak niż z mleka krowiego, więc warto mieć to na uwadze i nakładać odrobinę mniej, niż zwykłego sera. Dodatkowo pestki dyni można uprażyć na patelni, co wzmocni ich smak i zwiększy chrupkość.
Przepis na carpaccio z buraków
Składniki:
-
2 buraki
-
garść pestek dyni
-
110 g sera koziego twarogowego
-
50 g rukoli
-
3 łyżki oliwy
-
sok z połówki cytryny
-
sól
-
pieprz
Zacznij od upieczenia buraków (możesz zrobić to nawet dwa dni przed podaniem carpaccio, oszczędzając mnóstwo czasu). Umyj je, zawiń w folię spożywczą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około jedną godzinę, aż będą całkowicie miękkie.
Po upieczeniu odstaw je do ostudzenia, wcześniej zdejmując z nich skórkę. Buraki pokrój w bardzo cienkie plasterki. Jeśli używasz noża, upewnij się, że jest wystarczająco ostry. Zamiast noża można wykorzystać także mandolinę do warzyw.
Plasterki buraków rozłóż równomiernie na talerzu, tworząc ładny kształt koła. Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Na plastry warzywa połóż kawałki sera oraz umytą rukolę. Posyp sałatkę prażonymi pestkami, skrop oliwą, sokiem z cytryny, dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić sałatkę jarzynową według przepisu Magdy Gessler. Ten tekst zdradza przepis na klasyczną sałatkę jarzynową.
Źródło zdjęcia: canva/MychkoAlezander, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Chrupiące placki ziemniaczane z płatkami owsianymi. Bez jajek i mąki
-
Co zrobić żeby makowiec nie pękał? Niezawodne babcine patenty
Źródło: aniagotuje Zapraszamy na nasz Instagram