Ekspresowe sylwestrowe ciasto Piegusek
Przygotowanie wypieków wcale nie musi zajmować wiele czasu. Ciasto Piegusek zrobicie niemalże błyskawicznie, a z pewnością pozytywnie zaskoczy waszych gości. Jeżeli został wam mak ze świątecznych wypieków, to ta propozycja będzie idealna na sylwestrowe przyjęcie. Spróbujcie koniecznie.
Pieguska przygotujecie jeszcze szybciej niż kultową zebrę . Dobrze ubite białka nadadzą mu lekkości, a mak będzie przyjemnie chrupał wewnątrz. Dokładnie odmierzcie składniki i starannie rozdzielcie białka od żółtek, a wszystko się uda.
Przepis na pyszne ciasto Piegusek
Składniki:
-
5 białek
-
100 g masła
-
1 szklanka cukru
-
1 szklanka mąki
-
1 szklanka maku
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 łyżka octu
-
szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, a następnie stopniowo dodajemy cukier oraz ocet.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Do białek wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodajemy mak.
Całość miksujemy na wolnych obrotach miksera. Wlewamy chłodne, lecz płynne masło i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez około 35 minut.
Będzie gotowe, gdy wbity w nie patyczek wyjmiemy suchy. Wierzch ostudzonego wypieku możemy pokryć lukrem lub warstwą cukru pudru. Podajemy do kawy.
Źródło zdjęcia: canva/lily_rochha
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: polki