Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe sylwestrowe ciasto Piegusek
canva/MizC

Ekspresowe sylwestrowe ciasto Piegusek

31 grudnia 2021

Przygotowanie wypieków wcale nie musi zajmować wiele czasu. Ciasto Piegusek zrobicie niemalże błyskawicznie, a z pewnością pozytywnie zaskoczy waszych gości. Jeżeli został wam mak ze świątecznych wypieków, to ta propozycja będzie idealna na sylwestrowe przyjęcie. Spróbujcie koniecznie.

Pieguska przygotujecie jeszcze szybciej niż kultową zebrę . Dobrze ubite białka nadadzą mu lekkości, a mak będzie przyjemnie chrupał wewnątrz. Dokładnie odmierzcie składniki i starannie rozdzielcie białka od żółtek, a wszystko się uda.

Przepis na pyszne ciasto Piegusek

Składniki:

  • 5 białek

  • 100 g masła

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka mąki

  • 1 szklanka maku

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżka octu

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, a następnie stopniowo dodajemy cukier oraz ocet.

Masło rozpuszczamy i studzimy. Do białek wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodajemy mak.

Całość miksujemy na wolnych obrotach miksera. Wlewamy chłodne, lecz płynne masło i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez około 35 minut.

Będzie gotowe, gdy wbity w nie patyczek wyjmiemy suchy. Wierzch ostudzonego wypieku możemy pokryć lukrem lub warstwą cukru pudru. Podajemy do kawy.

Mak w misce
Mak doskonale sprawdzi się jako składnik ucieranego ciasta

Źródło zdjęcia: canva/lily_rochha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: polki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy