Fasolka po bretońsku jak u mamy. Smak z dzieciństwa
Fasolka po bretońsku jest pełnym aromatu niezwykle sycącym daniem, które chyba każdy z nas pamięta z domu rodzinnego. Z naszym prostym przepisem wrócicie do dawnych czasów i przyrządzicie znakomity posiłek, który zachwyci was smakiem i konsystencją. Spróbujecie?
Tradycyjna fasolka po bretońsku musi zawierać odpowiednio dużą porcję sycącego strączka oraz nieco dobrej, pełnej smaku kiełbasy. Wszystko to zanurzone jest w dość gęstym, przyprawionym ziołami sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki. Właśnie taki przysmak dziś wam proponujemy.
Przepis na wyśmienitą fasolkę po bretońsku jak dawniej
Składniki:
-
300-400 g fasoli Piękny Jaś
-
1 większa cebula
-
100 g wędzonego boczku
-
100-150 g ulubionej kiełbasy
-
pół szklanki przecieru pomidorowego lub 4-5 świeżych pomidorów
-
1 liść laurowy
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
-
1 łyżeczka majeranku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak przyrządzić fasolkę po bretońsku? Będzie taka jak za dawnych lat
Fasolę płuczemy i zalewamy solidną porcją zimnej wody. Moczymy przez 12 godzin. Następnie zlewamy wodę i jeszcze raz płuczemy ziarna. Gotujemy je w świeżym wrzątku przez 60 minut.
Cebulę obieramy i siekamy. Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Podsmażamy je w większym garnku z grubym dnem. Nie dodajemy tłuszczu — gdy mięsne wyroby się zrumienią, wytopi się. Wtedy wrzucamy cebulę.
Szklimy ją na niewielkim ogniu. Jeśli będzie to konieczne, dodajemy nieco oleju. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie i jeszcze chwilę razem podgrzewamy. Wrzucamy odcedzoną, ugotowaną fasolę i wlewamy przecier pomidorowy. Możemy też dodać pozbawione skórki i pokrojone w kawałki świeże pomidory bez pestek.
Gotujemy razem do czasu, aż pomidory się zredukują, a następnie wsypujemy paprykę i majeranek. Doprawiamy obficie pieprzem i delikatnie solimy. Podajemy na ciepło z pieczywem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie pomysły na dania z fasolą. Koniecznie wypróbujecie przepis na wegetariański smalczyk do chleba. Ze strączka warto też przygotować sycący pasztet . Oba przysmaki na pewno zachwycą waszą rodzinę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Gramolka dodaje do ogórkowej nieoczywisty składnik. Cała rodzina od razu poprosi o dokładkę
-
Cukinia w chrupiącej panierce z niespodzianką. Intensywny smak detronizuje inne smażone przekąski