Smakosze.pl
Szybki przepis na domowy smalec z fasoli i kaszy gryczanej

canva/arfo

Szybki przepis na domowy smalec z fasoli. Smakuje lepiej nawet od tradycyjnego

16 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Smalec z fasoli jest sycącą, do złudzenia przypominającą swój pierwowzór, pastą roślinną. Przygotowanie rarytasu zajmie wam dosłownie chwilę. Podajcie go z ogórkiem kiszonym, a smak zachwyci każdego, kto takiej kanapki spróbuje.

Domowy smalec z pewnością urzekł już niejednego smakosza. Jeżeli nie po drodze wam z tym mięsnym rarytasem — nawet, gdy jego smak podbija gruszka możecie spróbować przygotować go w wersji roślinnej. Będzie równie smaczny. Spróbujecie?

Zupa ogórkowa z chrzanem i kiełbasą

Zupa ogórkowa z chrzanem i kiełbasą. Klasyczny specjał w wyjątkowym wydaniu

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smaczny smalec z białej fasoli

Składniki:

  • 1 puszka białej fasola w zalewie

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki zimnej wody

  • 1 niewielka cebula

  • pół łyżeczki majeranku

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek i jeszcze chwilę podgrzewamy.

Fasolę odsączamy z płynu i dokładnie płuczemy na sicie. Wrzucamy ją do pojemnika blendera i dodajemy wodę i sos sojowy oraz podsmażone warzywa i przyprawy. Doprawiamy masę świeżo zmielonym pieprzem i solą, jeśli to konieczne.

Całość rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Podajemy ze świeżym chlebem razowym i pokrojonym w plasterki ogórkiem kiszonym. Smacznego.

Wskazówki:

  • Do smalczyku można przygotować wegańskie skwarki z wędzonego tempehu. Wystarczy pokrojony w drobną kostkę produkt sojowy podsmażyć na odrobinie oliwy z dodatkiem łyżeczki papryki wędzonej.

  • Jeżeli klasyczna cebula jest dla was zbyt wyrazista, spróbujcie użyć cebuli czosnkowej lub szalotki. Smaczna będzie także zielona część pora.

Warzywny smalec skradnie serca wielu smakoszy

Warzywny smalec skradnie serca wielu smakoszy

Źródło zdjęcia: canva/joannatkaczuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Czekolada na gorąco

Przepisy

Jak przyrządzić domową czekoladę na gorąco? Nie uwierzysz, jaka jest łatwa do zrobienia

Czytaj więcej >
Fasola z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz

Przepisy

Niebywałe, z czym Wachowicz podaje fasolę. Idealny duet na Święta Bożego Narodzenia

Czytaj więcej >
Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >