Nigdzie nie gotują fasolówki, jak w Zakonie Bonifratrów. Niepowtarzalny zestaw ziół poprawia smak i zdrowie
Zupa fasolowa jest jedną z bardziej sycących i pożywnych. Przygotowując ją według znakomitej receptury Ojców Bonifratrów, uzyskamy wyjątkowo smaczną odsłonę klasyki. Pełne cennych właściwości zioła nadają daniu niezwykłego aromatu. Spróbujecie?
Fasolówkę nie każdy lubi. W wersji Ojców Bonifratrów jest jednak zachwycająca. Dodatek aromatycznych i pełnych dobroczynnych właściwości przypraw sprawia, że zupa rozgrzewa i syci na długo. Do tego jest prosta w przygotowaniu. Skusicie się?
Przepis na doskonałą zupę fasolową Ojców Bonifratrów
Składniki:
-
2 l wody
-
3-4 średnie marchewki
-
1-2 mniejsze pietruszki
-
pół niedużego selera
-
1 mały por
-
300 g fasoli Piękny Jaś
-
4 średnie ziemniaki
-
1 łyżeczka mielonego kminku
-
1 łyżka majeranku
-
1 łyżeczka cząbru
-
1 płaska łyżeczka wrotyczu
-
3-4 ziarna ziela angielskiego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
1 łyżka masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek
Jak przygotować pyszną fasolówkę Bonifratrów?
Przyrządzanie rozpoczynamy od namoczenia fasoli. Ziarno zalewamy zimna wodą i odstawiamy na minimum 12 godzin. Najlepiej rozpocząć moczenie wieczorem i kolejnego dnia opłukać namaczaną fasolę. Tak przygotowana nie będzie powodowała wzdęć.
Zalewamy ją wrzątkiem i zagotowujemy, a następnie wylewamy wodę. Czynności powtarzamy 3-4 razy. Przy ostatnim zalaniu dodajemy mielony kminek i gotujemy fasolę około 50 minut. W międzyczasie włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Podobnie postępujemy z ziemniakami. Do prawie miękkiej fasoli dodajemy marchew, pietruszkę, seler i starannie opłukanego pora, pokrojonego na mniejsze kawałki. Po około 15 minutach wrzucamy ziemniaki.
Dodajemy także ziele angielskie, majeranek, cząber i wrotycz. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy masło lub oliwę z oliwek i doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Fasolówkę podajemy na ciepło. Smacznego.
Po inne przepisy na sycące zupy zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy aromatyczną pomidorową z soczewicą . Być może też przypadnie wam do gustu pełna smaku, gęsta grochówka .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić śliwki w cukrze na zimę? Owoce ze słoików smakują niemal jak świeże
-
Znacie kluski francuskie? Są delikatne, znakomite do zup i sosów
-
Lewandowska tak robi rozgrzewającą kawę. Idealny napój na chłodne dni
Źródło: smaker