Fatalne wieści o podwyżkach cen żywności w Polsce
Ceny żywności wysokie są już od dłuższego czasu. W grudniu jednak ich wzrost znacząco wpłynął na inflację. Zwiększyła się ona aż o 2,1 procent w stosunku do listopada. Eksperci twierdzą, że takiej różnicy w skali miesięcy nie odnotowano od 1996 roku.
Inflacja w grudniu była wyższa niż w prognozach ekonomistów i wyniosła aż 8,6 procent. Na jej wzrost do tego poziomu wpłynęły wyższe ceny produktów spożywczych. Przewidywania na kolejne miesiące nie są niestety optymistyczne.
Coraz droższe jedzenie to wynik wzrostu cen energii i nawozów
Na wysoki koszt produktów spożywczych w Polsce wpływają kryzys energetyczny i rosnące koszty gazu. Taryfy zatwierdzone na rok 2022 przewidują, że za paliwo to zapłacimy o 55 więcej niż w minionym roku.
Analityk Banku Pekao w rozmowie z money.pl zdradził, że ceny żywności niestety nadal będą rosnąć:
„Rosnące ceny tego surowca będą się przekładać na wzrost cen żywności w kolejnych miesiącach i kwartałach. Sądzę, że przyszły rok będzie upływał pod znakiem wysokiej dynamiki cen żywności.” - powiedział dziennikarzom
Na ceny żywności wpływają również koszty, jakie rolnicy ponoszą, kupując nawozy. Na ich wzrost z kolei wpływa cena amoniaku. A ten zdrożał znacząco w czasie minionego roku. W listopadzie 2021 kosztował aż 990 dolarów za tonę, podczas gdy w tym samym okresie roku 2020 cena wynosiła 200 dolarów za te samą ilość.
Co będzie się działo w początkowych miesiącach 2022?
Analitycy są zgodni, że prognozy dotyczące wysokości inflacji są trudne. Na obecną sytuację wpływa bowiem wiele czynników m.in. działania mające na celu zatrzymanie jej wzrostu:
„Na kształt (inflacji — przyp.red.) wpływają nie tylko kolejne tarcze antyinflacyjne [...], ale również niepewność co do skali zmiany cenników na początku roku [...]. Warto pamiętać, że wzrosty cen surowców, energii i innych pozycji w rachunku kosztów będą z pewnym opóźnieniem przekładać się na ceny wyrobów gotowych” - powiedzieli money.pl specjaliści.
Na naszej stronie znajdzie porady dotyczące niemarnowania żywności. W tym artykule podpowiadamy jak wykorzystać nadmiar ugotowanych ziemniaków. Tu natomiast wyjaśniamy jak przygotować bulion z warzywnych resztek.
Źródło zdjęcia: canva/Shovan Datta
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: money