Na Wielkanoc podam jajka w tym sosie. Przepis podpatrzyłam u Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk przypomniał przepis na klasyk - jajka w sosie w sosie musztardowo - chrzanowym. To banalnie proste danie idealnie sprawdzi się Wielkanoc. Warto podać je z ugotowanymi ziemniakami. Tania i nieskomplikowana potrawa też może zrobić furorę na świątecznym stole.
Tani obiad na Wielkanoc
Wielkanoc to święta, na których królują jajka w różnych postaciach - gotowane, faszerowane, smażone. Dodajemy je do żurku i do sałatek. Tomasz Strzelczyk z kanału Oddasz Fartucha na You Tube przypomniał przepis na obiadowy klasyk rodem ze szkolnych stołówek - gotowane jajka w aromatycznym musztardowo - chrzanowym sosie. Czy to dobry patent na świąteczny obiad? Czemu nie, w końcu na obfite wielkanocne śniadanie często zajadamy się żurkiem pełnym mięs. Jeśli mamy ochotę na coś innego, a przy okazji nieco sentymentalnego, ten patent może być prawdziwym strzałem w dziesiątkę.
Obiad z jajkami w roli głównej nie musi być wcale związany ze świętami. Można zrobić go na codzień. Ma same plusy. Jest tani, szybki i sycący. To dobra alternatywa dla wszystkich, którzy nie mają ochoty na mięsny posiłek. Najlepiej podać go z gotowanymi ziemniakami. Poniżej zdradzamy przepis.
Prosty obiad z jajkami w roli głównej
Do przygotowania dania potrzebujemy tylko kilku składników. Zazwyczaj wszystkie z nich mamy w lodówce. Bazą sosu jest musztarda francuska oraz chrzan, który jest niezbędny do zrobienia także innych wielkanocnych potraw. Przygotowanie dania nie jest skomplikowane. Pierwszym krokiem jest ugotowanie jajek.
Dalsza cześć tekstu pod filmem.
Jak ugotować jajka na twardo, aby nie pękały?
Pękające jajka na twardo to zmora wielu miłośników gotowania. Aby uniknąć takiej sytuacji powinniśmy pamiętać o dwóch kluczowych zasadach. Po pierwsze, nie powinniśmy wkładać je do wrzątku, od razu po wyjęciu z lodówki. Nie należy również umieszczać zbyt wielu jajek w garnku, ponieważ gdy są one ściśnięte, to obijają się o siebie. Zwracajmy też uwagę na to, by nie ustawiać zbyt dużej mocy palnika. Przyjmuje się, że małe jajka należy gotować na twardo do 8 minut, średnie 9, a duże 10. Po tej dawce teorii zachęcamy do zapoznania się z przepisem Tomasz Strzelczyka.

Jajka w sosie musztardowo - chrzanowym
Lista składników:
- 4 jajka
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 15 g masła
- 10 g mąki
- 250 ml śmietany 18%
- 10 g musztardy francuskiej
- 10 g chrzanu ze słoika
- pęczek koperku
- pieprz i sól
Sposób wykonania:
Obierz jajka na twardo, pokrój cebulę w kostkę. Rozpuść masło na patelni, a następnie zeszklij na niej rozdrobnione warzywo. Wsyp do niego mąkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj wszystkie składniki, co chwila mieszając. Wlej śmietanę i dalej mieszaj sos, aż zgęstnieje. Następnie, dodaj musztardę i chrzan ze słoika.
Gotowy sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Gdy nie jest zbyt gęsty, możesz dodać do niego jeszcze trochę śmietany. Sos podawaj z gotowanymi i ubitymi ziemniakami oraz jajkami na twardo. Możesz je jak Strzelczyk przekroić na pół. Smacznego!
Sprawdź przepisy na inne smakołyki od Strzelczyka. Polecamy m.in. patent na surówkę oraz schab.






































