Smakosze.pl Porady Galaretka z kiwi stężeje w kilka chwil. Wystarczy ta czynność
fot.Canva

Galaretka z kiwi stężeje w kilka chwil. Wystarczy ta czynność

16 lipca 2024

Kiwi prezentowałoby się świetnie w galaretce i jest wprost stworzone, by się w niej znaleźć. Jaka szkoda, że taka galaretka w ogóle nie chce się zsiąść. Też macie ten problem? Oto rozwiązanie.

Galaretka z kiwi

Słodko-kwaśny, szczypiący na języku zielony egzotyczny owoc – jak twierdzą złośliwi, przygotowywany z ptaka o tej samej nazwie – to jeden z najciekawszych produktów w swojej kategorii. Niektórzy mogliby jeść go non stop – w postaci czystej, zmiksowane w koktajlach czy w deserach . Cóż z tego, skoro część deserów odpada, bo kiwi w uniemożliwia im ścięcie się.

Problemem jest reakcja, w jaką zawarte w nim tzw. enzymy proteolityczne wchodzą z żelatyną. Enzymy te, pod fachową nazwą aktynidaina , ułatwiają trawienie, bo rozbijają białka, co sprawia, że galaretka nie chce się zsiadać. Jest to jednocześnie proces bardzo pomocny w trawieniu , na co dzień więc raczej cieszymy się z obecności aktynidainy w jedzeniu.

rozkrojone kiwi
fot. Canva
Dino rzuca rękawicę Lidlowi i Biedronce. Uwielbiane produkty za bezcen

Jak sprawić, by galaretka z kiwi się ścięła

Wyjątkiem jest właśnie przypadek użycia kiwi w deserach . Pod wpływem żelatyny ścina się przecież nie tylko galaretkowy deser, lecz także wiele ciast na zimno , w których dodajemy żelatynę choćby do śmietanowej masy. Na szczęście enzym, który sprawia nam tyle kłopotu, można w kiwi deaktywować.

Jak? Należy zblanszować owoc . Najlepiej więc obrać go i pokroić na wybrane kawałki – plastry czy cząstki. Substancja straci swoje właściwości w temperaturze tuż poniżej wrzenia wody. Wystarczy więc zagotować wodę i wyłączyć palnik. Kiwi zanurzamy w gorącej wodzie na kilka chwil i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Tak przygotowane powinno przestać uniemożliwiać deserom ścięcie się.

Kiwi, ale w innym kolorze

Zblanszowane kiwi nie straci kształtu pod wpływem wrzątku. Należy się jednak spodziewać, że zmieni kolor. Z soczyście zielonego stanie się zgaszone i blade . I chociaż nie ma to wpływu na jego smak, niektórzy wolą i tak powstrzymać się od dodawania kiwi do deserów na bazie żelatyny. W zamian można użyć go do dekoracji, już na wierzchu.

Warto dodać, że jest też ratunek dla tych, dla których powyższe rady to musztarda po obiedzie. Podobny przepis – podgrzania owocu – powinna zadziałać już po tym, kiedy dodaliśmy niesforne kiwi do galaretki. Trzeba wtedy podgrzać ją razem z owocami w środku , a następnie dodać dodatkową porcję żelatyny.

Wypróbuj też sposoby na ciasto owocowe pod nietypową kruszonką i marynowaną sałatkę z cukinii .

blade kiwi
fot. Canva
Rozrzuć w kuchni, największy szkodnik nie ma szans. Od razu wyniesie się z domu
Strzelczyk zna przepis na najlepsze domowe lody. Takich nie zjesz w cukierniach
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy