Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrób ciasto i przelej je przez łyżkę cedzakową. Za ten patent ktoś powinien dostać nagrodę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.03.2025 13:52

Zrób ciasto i przelej je przez łyżkę cedzakową. Za ten patent ktoś powinien dostać nagrodę

ciasto na łyżce cedzakowej
Fot. Anna Zyśk

Nie, to nie jest przepis na kluseczki lane na obiad. Z tego ciasta przy pomocy łyżki cedzakowej wyczarujesz coś znacznie lepszego. Niedawno zrobiłam tak na próbę i moja rodzina była zachwycona. Z pewnością to ciasto będę robić częściej.

Ten deser jest HITEM

Łyżki cedzakowej najczęściej używamy do wyciągania z garnka gotujących się klusek śląskich, pierogów, czy kopytek. Niektórzy korzystają z niej również wtedy, gdy chcą ugotować lane kluski do zupy, czy podane z okrasą.

Ania Zyśk na swoim kanale jedz.pysznie na Instagramie pokazała jeszcze inne zastosowanie łyżki. Mianowicie przyrządza wcześniej proste ciasto, a następnie przelewa je przez otwory. Ciasto trafia prosto na gorący olej. Wychodzi z tego coś wspaniałego.

Ania to popularna vlogerka, która chętnie dzieli się swoimi sztuczkami kulinarnymi oraz recepturami na proste, lecz pyszne dania. U Ani znajdziemy także przepisy na Wielkanoc, w tym sposoby na pisanki, dania główne i ciasta.

Taka pogoda będzie w Wielkanoc. Do stołów zasiądziemy w specjalnej atmosferze

Przepis na pyszną przekąskę

Delikatne, słodkie, chrupiące ciasto przelane przez łyżkę tworzy rewelacyjną przekąskę. Ania Zyśk po usmażeniu kluseczek oprósza je cukrem pudrem. Wyglądają obłędnie, a smakują jeszcze lepiej.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20-30 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do podania
     

Jak przygotować słodkie, smażone kluseczki?

Krok 1. Do miski wlej mleko, wodę, jajko, cukier, sól oraz mąkę. Składniki mieszaj, aż postawnie jednolite, gęste ciasto.

ciasto.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Na patelni rozgrzej olej. Ciasto przelewaj przez łyżkę cedzakową.

ciasto.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Kluseczki smaż na oleju na złoty kolor. Następnie przełóż je na ręcznik papierowy, by oddały nadmiar tłuszczu.

ciasto.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Kluseczki posyp cukrem pudrem i ciesz się pyszną przekąską.

ciasto.jpg
Fot. Anna Zyśk