Smakosze.pl
ogórki kiszone

canva/undefined undefined

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

13 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Ogórki ze słoika zjedzone, a co z zalewą? Nigdy nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Jest niezwykle smaczna i wartościowa. Dodaj ją na przykład do gotowanej kaszy, a efekty przejdą najśmielsze oczekiwania. Poznaj też inne sposoby na wykorzystanie tego naturalnego płynu.

Ogórki kiszone są jednym z naszych ulubionych przetworów. Nastawiamy je zwykle w sporych ilościach, bo zimą są jak znalazł do chrupania, na kanapki, do sałatek czy do zupy. Pozostałą po zjedzonych ogórkach kiszonych wodę zazwyczaj wylewamy. A to duży błąd, bo jest ona niezwykle zdrowa i smaczna.

krokiety ziemniaczane do obiadu

Krokiety ziemniaczane do obiadu. Wygrywają z frytkami i ziemniakami z wody

CZYTAJ DALEJ

Woda po kiszonych ogórkach zawiera naturalne probiotyki. Pojawiają się one w ogórkach i w zalewie po fermentacji mlekowej, która powoduje kiszenie warzyw. Taką wodę można pić, bo dobrze działa na jelita. Zaleca się jednak by na raz nie wypijać jej więcej niż 200 ml, ponieważ mogą wystąpić sensacje żołądkowe. Jednak ma o wiele więcej pożytecznych zastosowań.

Kasza gotowana na wodzie po kiszonych ogórkach

Ciekawym zastosowaniem wody po kiszonych ogórkach jest dolanie jej do gotowanej kaszy gryczanej. Oczywiście pod wpływem wysokiej temperatury bakterie probiotyczne zostaną zniszczone, zostanie jednak wyborny smak. Jak zrobić taką kaszę?

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij w garnku na 2 łyżkach masła. Wsyp 1,5 szklanki opłukanej kaszy gryczanej i chwilę ją przesmaż, mieszając.

Kaszę zalej szklanką gorącej wody i 2 szklankami wody z kiszonych ogórków. Dodaj trochę soli i posiekany ząbek czosnku. Gotuj kaszę ok. 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Gotową, miękką kaszę dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj ją jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.

Jak jeszcze wykorzystać wodę po kiszonych ogórkach?

Woda po kiszonych ogórkach może posłużyć jako starter do następnych kiszonek. Wystarczy dolać 2-3 łyżki tego płynu do nastawianych właśnie do kiszenia kolejnych ogórków, pomidorów czy kalafiora.

Można ją też używać, podobnie jak octu, do zakwaszania sosów i zup. W zalewie z kiszonych ogórków warto też marynować mięso, np. wołowinę, wieprzowinę. Wystarczy je pokroić w plastry lub w kostkę, zalać wodą z kiszonych ogórków i odstawić na dobę do lodówki. Po tym czasie mięso zrobi się kruche i delikatne w smaku.

Na bazie zalewy z ogórków kiszonych można też przygotować smaczne napoje. Najprostszy zrobicie, przecedzając zalewę i mieszając ją z posiekanym koperkiem i pieprzem. Możecie też zblendować sok z kiszonych ogórków z przecierem pomidorowym i posiekaną cebulą oraz doprawić napój pieprzem i sokiem z cytryny.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na wyjątkowo zdrowe kiszone ogórki, a także na kiszone ogórki z dodatkiem miodu.

kiszone ogórki

canva/Yotka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: magazyn-kuchnia

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Mycie jaj przed włożeniem do lodówki nie jest bezpieczne

Porady

Myjecie jajka przed włożeniem do lodówki? Częsty błąd może wiele kosztować

Czytaj więcej >
rosół z imbirem

Porady

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
zielona część pora

Porady

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania

Czytaj więcej >
jak zagęścić gulasz

Porady

Czym zagęścić gulasz? Mąka nie jest jedynym sposobem

Czytaj więcej >