Smakosze.pl Przepisy Genialnie placki ziemniaczane w góralskim stylu. Bez tarcia i bałaganu
canva/peredniankina

Genialnie placki ziemniaczane w góralskim stylu. Bez tarcia i bałaganu

25 kwietnia 2023

Placki ziemniaczane można zrobić także z ugotowanych ziemniaków. Smakują równie dobrze co klasyczne, a nie wymagają żmudnego tarcia warzyw. Musicie spróbować — rodzinie na pewno się spodobają.

Przepis na placki ziemniaczane po góralsku

Podhalański specjał, czyli moskole, przypadnie do gustu nawet wybrednym domownikom. Proste danie pozwoli wam wykorzystać warzywa z poprzedniego obiadu. Podać je możecie na kilka pysznych sposobów. Warto się skusić.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 ml maślanki
  • 1 duże jajo (można pominąć)
  • 250 g mąki pszennej typy 500
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
Lidl zapowiada ogromne zmiany. Wejdziesz do sklepu i przystaniesz z wrażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane po góralsku?

Zaczynamy od rozdrobnienia ziemniaków w prasce. Umieszczamy je w dużej misce wraz z mąką pszenną, jajkiem i maślanką. Dokładnie mieszamy i doprawiamy wedle uznania.

Z wyrobionego ziemniaczanego ciasta formujemy kulki. Moskole smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu. Układając masę na patelni, delikatnie rozpłaszczamy ją łyżką na okrągłe placki ziemniaczane. Będą gotowe, gdy zrumienią się z obu stron.

Jak podać moskole?

Góralski przysmak doskonale smakuje z owczym serem, czyli bryndzą. Możecie go też polać sosem czosnkowym lub grzybowym. Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków pasują też do mięsnych gulaszy.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite dania z ziemniaków. Szczególnie polecamy zapiekankę pasterską — jest sycąca i niesamowicie smaczna. Być może skusi was też prosty patent na placki ziemniaczane z pieczarkami .

Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków są pyszne.png
canva/YelenaYemchuk
Makłowicz wrzuca do rosołu te 4 przyprawy. Bez udziwnień, klasyka górą
Nie uwierzysz, ile kosztują gofry nad polskim morzem. Za tą cenę można zrobić obiad
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy