Genialny trick na doczyszczenie spodu patelni
Patelnia to bardzo podstawowe narzędzie w każdej kuchni. Oczywiście można smażyć jedzenie w garnkach, lecz patelnia pozwala zachować większą kontrolę nad temperaturą, ułatwia przekręcanie na drugą stroną i zajmuje zdecydowanie mniej miejsca.
Jak każdy kuchenny sprzęt, patelnia szybko może się zabrudzić. Nawet najbardziej perfekcyjni szefowie kuchni muszą od czasu do czasu stawić czoło spodom swoich patelni, które często są pokryte nieapetyczną i twardą czarną skorupą.
Jak wyczyścić patelnie?
Na początku przygotuj sobie wygodne stanowisko. Zatkaj odpływ zlewu lub włóż do niego sporą miskę. Spód patelni posyp sporą ilością soli oraz sody oczyszczonej. Polej mieszankę płynem do zmywania naczyń i owiń dno kilkoma ręcznikami papierowymi.
Ręczniki zalej octem spirytusowym i odstaw do namoczenia się. Sól pomoże zetrzeć zapieczony tłuszcz, soda zmiękczy go i rozpuści, a ocet działa jak katalizator przyspieszający cały proces. Płyn do naczyń ułatwi z kolei zebranie całego tłuszczu.
Po około godzinie możesz sprawdzić, czy zabrudzenia są już miękkie. Jeśli nie i chcesz korzystać niedługo z patelni, spłucz ją, posyp solą, podlej odrobiną płynu do naczyń i zacznij delikatnie szorować. Po chwili metal zacznie lśnić jak nowy.
Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym przekazujemy wieści o straszliwym odkryciu w popularnych przyprawach. W tym tekście zdradzamy najlepszy przepis na pyszne cebulowe kule faszerowane mięsem - idealna grillowa przekąska. Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Niezły Patent.
Źródło: zivkovicsl, Getty Images
Inne sposoby na zabrudzony spód patelni
Jeśli nie masz w swojej kuchni potrzebnych składników, możesz spróbować skorzystać z kwasku cytrynowego. Dwie łyżeczki rozpuść we wrzątku i zalej nim patelnię. Odstaw ją na kilka godzin, żeby kwas mógł weżreć się w strukturę przypalonych resztek i ułatwić ich usunięcie.
Pamiętaj, aby nie szorować teflonowych powierzchni, jeśli przypalony fragment jest wewnątrz patelni. Wtedy koniecznością jest delikatne traktowanie, aby nie zerwać śliskiej, jednak mało wytrzymałej powłoki.
Kolejna metoda polega na połączeniu działania sody oczyszczonej oraz wody utlenionej. 6 łyżek sody trzeba zmieszać z 1/4 szklanki wody utlenionej i taką pastę nałożyć na przypalone miejsce. Nie trzeba w tym przypadku czekać wielu godzin - 10 minut spokojnie wystarcza. Po tym czasie zmywa się pastę i delikatnie myje patelnie z płynem do naczyń.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: prymusagd.pl; haps.pl