Prosta i szybka zapiekanka a la gołąbki
Gołąbki są klasycznym polskim daniem, które każdemu z nas przypomina czasy dzieciństwa. Wtedy nasze mamy lub babcie miały możliwość wielogodzinnego gotowania dla całej rodziny, lecz dzisiaj mało kto może sobie pozwolić na taki luksus. Dlatego warto rozważyć rozwiązania znacznie ułatwiające cieszenie się ich smakiem.
Leniwe gołąbki to tak naprawdę mięsna zapiekanka z kapustą, do której nie potrzeba zbyt wielu czasu ani pracy. Większość roboty wykona za kucharza piekarnik, w którym będzie piekło się pyszne danie. Najważniejszym zadaniem gotującego jest równomierne ułożenie wszystkich składników.
Gołąbki w formie zapiekanki
Zapiekanki stanowią jeden z najlepszych pomysłów na szybki obiad dla kilku osób. Jest nie tylko sycąca i tania - po odgrzaniu następnego dnia smakuje jeszcze lepiej, dlatego nikt nie będzie narzekać, jeśli przez dwa dni na główny posiłek dnia będzie podane to samo danie.
Każdy, kto nie ma czasu na żmudne zawijanie farszu w gołąbki i doglądanie ich podczas gotowania w garnku, może spróbować tej zapiekanki. Jeśli szybko uporamy się z pokrojeniem składników i ułożeniem ich w naczyniu żaroodpornym, czas faktycznej pracy można zmieścić w mniej niż 30 minut.
Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym przekazujemy wieści o straszliwym odkryciu w popularnych przyprawach. W tym tekście zdradzamy najlepszy przepis na pyszne cebulowe kule faszerowane mięsem - idealna grillowa przekąska. Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Sprint Cooking.
Źródło: Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Sprint Cooking
Przepis na gołąbkową zapiekankę
Składniki:
500 g mielonej wieprzowiny
100 g ryżu
2 cebule
1 marchewka
1 kapusta
pół papryki
garść koperku
garść szczypiorku
500 ml passaty
3 łyżki śmietany 18%
olej
pieprz
sól
Zacznij od oderwania z kapusty brzydkich liści, umyciu jej pod bieżącą wodą i wycięciu głąba. Podziel główkę na pół, a następnie poszatkuj ją w drobne paseczki. Cebulę obierz z łupin i pokrój w kostkę wielkości paznokcia. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju.
Podsmaż cebulę na złoty kolor. Marchew umyj i obierz. Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach i dodaj do smażącej się cebuli. Ryż wrzuć do garnka, zalej wodą, dopraw solą i ugotuj, aż będzie pół-twardy. Paprykę umyj i wytnij z niej gniazdo nasienne.
Do miski wrzuć kapustę, marchew, podsmażoną cebulę z marchewką, paprykę, posiekany szczypiorek i koperek. Wymieszaj całość. Mięso w osobnej misce wymieszaj z ugotowanym ryżem. W kolejnej miseczce połącz śmietanę, passatę, pieprz i sól.
Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż połowę warzyw, na nich rozłóż całe mięso i zakryj je resztą warzyw. Zalej zapiekankę sosem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 90 minut. Podawaj na ciepło. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: youtube.com/Sprint Cooking