Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Gessler odradza zakup konkretnych śledzi
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 22.05.2021 02:00

Gessler odradza zakup konkretnych śledzi

Śledzie wzbudzają wątpliwości Magdy Gessler
Canva.com / JackF; Jakub Kaminski/East News

Nie da się ukryć, że Magda Gessler jest jedną z najpopularniejszych restauratorek w Polsce. Jej programy przyciągają ogromną liczbę widzów. Z całą pewnością Magda Gessler ma ogromną wiedzę z zakresu kulinariów. Jej wypowiedź o śledziach z wiaderka może przyprawić o ciarki.

Magda Gessler ostrzega przed śledziami z kubełka

Magda Gessler często dziali się swoimi wskazówkami dotyczącymi gotowania i szeroko pojętych kulinariów. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, że gwiazda zachęcała Polaków do jedzenia palcami. Tym razem restauratorka poruszyła kwestię śledzi.

Śledzie często goszczą na naszych stołach i są specjałem, który cieszy się zainteresowaniem wielu smakoszy. Zazwyczaj kupujemy je w kubełkach lub wiaderkach. Mało kto spodziewałby się, że takie śledzie mogą być potencjalnie niebezpieczne.

Magda Gessler doskonale wie, jak przygotować pyszne śledzie. Jednak najprawdopodobniej nigdy nie zdecydowałaby się na zakup ryby w wiaderku. Powodem jest nieodpowiednia jakość tego typu frykasów

W ocenie Magdy Gessler śledzie z wiaderka nie są tak dobrze zakonserwowane, jak te beczkowe. Wynika to między innymi z wykorzystania o wiele mniejszej ilości soli. Wówczas mogą znaleźć się w nich bardzo niepożądane dodatki.

(Canva / JackF)

Jakie zagrożenie skrywa się w śledziach z wiaderka?

Każdy czeka na tego idealnego śledzia, a ostatnio są same porażki, ponieważ śledzie, które kupujemy, zazwyczaj są z kubełka, gdzie jest woda lekko osolona, a śledź jest prawie że surową rybą. Już nie mówię o ilości tasiemca lub jaj tasiemca, która się znajduję w tychże śledziach, bo jest to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia — powiedziała Magda Gessler w jednym ze swoich nagrań, przytaczanych przez portal ABC Zdrowie.

Magda Gessler podkreśliła, że dobre śledzie muszą być solidnie posolone i najlepiej zakonserwowane razem z mleczem lub ikrą w środku. Ponadto najlepiej, jeśli ryby będą miały głowę. Trzeba przyznać, że bardzo trudno o tego typu produkty.

Warto zauważyć, że w śledziach można natknąć się również na pasożyty noszące nazwę Anisakis. Nicienie wywołują objawy podobne do zatrucia i niekiedy przyczyniają się do powstania wysypki. Dlatego najlepiej wybierać ryby ze sprawdzonego źródła.

Na szczęście śledzie dostępne w Unii Europejskiej są starannie sprawdzane pod względem jakości, w związku z tym możemy jeść sklepowe produkty bez większych obaw. Jednak jeśli zależy nam na dobrej jakości, lepiej wybrać śledzie beczkowe. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na smakołyk z suszonymi pomidorami.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotowanie; ABC Zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram