Smakosze.pl Przepisy Gessler pokazała, jak robi zupę pomidorową. 1 czynność ma kolosalne znaczenie
TRICOLORS/East News, canva/margouillatphotos

Gessler pokazała, jak robi zupę pomidorową. 1 czynność ma kolosalne znaczenie

11 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Magda Gessler pokazała, jak robi zupę pomidorową. Jedna czynność ma tu kolosalne znaczenie, a mianowicie podsmażenie świeżych pomidorów na maśle. Dzięki prostemu patentowi zupa zyskuje na smaku i aromacie. Staje się przepyszna i nadzwyczaj domowa.

Do przygotowania zupy pomidorowej potrzebny jest rosół lub bulion oraz pomidory. Można sięgnąć po pomidory krojone z puszki, po przecier lub koncentrat pomidorowy. Jednak teraz, w letnim sezonie, aż grzech nie wykorzystać świeżych, aromatycznych pomidorów.

Magda Gessler przy okazji gotowania pomidorówki zdradza swój prosty patent. Nim doda pomidory do przygotowanego wywaru, kroi je i podsmaża na maśle. Dzięki temu stają się bardziej esencjonalne i zyskują wyborny, domowy smak. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Przepis Magdy Gessler na zupę pomidorową

Składniki:

  • ok. 75 dag żeberek cielęcych

  • 2 l wody

  • 2 listki laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • kawałek selera

  • 2 pory

  • koperek

  • natka pietruszki

  • 1/2 szklanki soku z kiszonej kapusty

  • 6 pomidorów np. malinowych

  • 1 łyżka masła

  • 4 łyżki śmietany

  • sól, pieprz

Przygotowanie zupy pomidorowej wg Gessler

Żeberka opłucz, pokrój na kawałki, umieść w garnku. Zalej zimną wodą, gotuj na niedużym ogniu, aż się zagotują. Usuń szumowiny, dodaj listki laurowe i ziarna ziela, gotuj na małym ogniu ok. 45 minut.

Marchewki, pietruszki, seler i pory obierz lub oczyść, opłucz, pokrój na kawałki. Dodaj do wywaru razem z opłukanym koperkiem i natką. Gotuj na niedużym ogniu ok. godzinę. Po tym czasie wywar przecedź, by oddzielić warzywa i przyprawy.

Do wywaru dodaj kwas z kapusty. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Na patelni rozpuść masło, wsyp pomidory i smaż je na średnim ogniu, aż zaczną się rozpadać. Co jakiś czas je mieszaj. Pomidory dodaj do wywaru.

Całość gotuj jeszcze 10 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem. Śmietanę rozmieszaj z chochlą gorącej zupy, dodaj do garnka, wymieszaj. Zupę podawaj np. z makaronem, posypaną posiekanym koperkiem. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pomidorówkę wg Karola Okrasy , a także na pomidorówkę Tomasza Strzelczyka .

smażone pomidory
canva/ alfernec

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy