Smakosze.pl Przepisy Gessler wręcz bije na alarm. Te błędy tylko niszczą smak żurku
facebook.com/magdagesslerofficial; Canva

Gessler wręcz bije na alarm. Te błędy tylko niszczą smak żurku

19 lutego 2024

Inspirująca kucharka i restauratorka po raz kolejny wzięła kulinarne błędy Polaków na celownik swojej krytyki. Tym razem oberwało się tym z nas, którzy odbiegają od tradycji gotując świąteczny żurek.

Gessler mówi o żurku

Magda Gessler to jedna z najbardziej znanych postaci polskiej sceny kulinarnej. Od lat prowadząc programy kulinarne, w tym kultowe już „Kuchenne rewolucje”, miała okazję naoglądać się błędów, które popełniamy przy gotowaniu.

Jako restauratorka nadążająca za gastronomicznymi trendami, Gessler jest też propagatorką kuchni w najlepszym wydaniu . Obejmuje ono tradycyjne receptury i nacisk na wysoką jakość produktów, których używamy do gotowania.

biała kiełbasa
fot. Canva
Moja rodzina szaleje za bułeczkami gyros. Zawsze piekę więcej niż jedną blaszkę

Jak gotować tradycyjny żurek

W tym duchu Gessler w każdym okresie przedświątecznym przypomina nam, jak właściwie przygotowywać tradycyjne świąteczne potrawy. Ostatnio na antenie TVN wzięła na warsztat żurek – zupę, bez której wielu nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu.

W przeciwieństwie do barszczu, a podobnie jak zalewajkę, żurek przygotowuje się na wywarze z kiełbasy . Gessler zwraca uwagę, że jej wybór jest jedną z najważniejszych rzeczy w gotowaniu go. Jak powiedziała, do tej zupy używać należy białej lub szarej kiełbasy. Kiedy wybieramy ten produkt na żurek, zwracajmy uwagę, czy nie ma on różowawego odcienia. To, jak mówi Gessler, świadczy o użyciu soli peklowej. Restauratorka podkreśla swoją opinię o szkodliwości tego składnika.

Żur ze śmietaną czy bez

Gessler zwróciła też uwagę, że wielu Polaków zabiela świąteczny żurek śmietaną . Jej zdaniem to wykroczenie przeciw oryginalnemu przepisowi.

Nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany. Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku – apeluje Gessler na łamach „Faktu”.

Podkreśla też, że osiągnąć to można używając prawdziwego zakwasu z żytniej mąki. Na świąteczny żurek wybieramy więc domowy zakwas lub kupiony w butelce, a nie w proszku.

Wypróbuj też przepisy na kuleczki z mięsa rosołowego i domową kiełbasę .

zakwas
fot. Canva
Taki sernik robi moja babcia. Nigdy nie jadłem lepszego ciasta
Wymieszaj jogurt z solą i wstaw do lodówki. Następnego dnia przetrzesz oczy ze zdumienia
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy