Smakosze.pl Porady Gessler wytknęła Polaków błąd w robieniu sałatki jarzynowej
Pawel Wodzynski/East News; canva/wideonet, Getty Images

Gessler wytknęła Polaków błąd w robieniu sałatki jarzynowej

25 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sałatka jarzynowa jest tradycyjną potrawą, którą Polacy uwielbiają podawać na wszystkich najważniejszych świętach. Magda Gessler wytknęła wszystkim pewien błąd, który negatywnie wpływa na smak sałatki. Chodzi o dodawanie do niej cebuli - ta ma ostry i zbyt intensywny smak, przejmujący całe danie.

Sałatka jarzynowa nie ma wcale tak długiej tradycji, jak mogłoby się wydawać. W Polsce przygotowywana jest mniej więcej od początku XX wieku, kiedy receptura na nią została przyprowadzona przez emigrantów z Rosji.

Magda Gessler jako renomowana specjalistka od kuchni polskiej często wskazuje na błędy lub wpadki kucharzy amatorów. Jednym z nich jest wrzucanie nieodpowiedniego składnika do potrawy. W efekcie jej smak nie jest tak dobry i delikatny, jak powinien być.

Magda Gessler o sałatce jarzynowej

Magda Gessler uważa, że święta bez sałatki jarzynowej nie są takie same. Wiele osób z pewnością się z nią zgodzi, gdyż pokaźne miski wypełnione pokrojonymi warzywami w sosie majonezowym zdobią praktycznie wszystkie świąteczne stoły w całej Polsce.

Według niej największym błędem popełnianym przez nas podczas przyrządzania sałatki, jest dodawanie do niej cebuli. Gessler uważa, że ma ona zbyt intensywny smak, przez co nie czuć innych produktów podczas jedzenia.

- Nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli dołożymy ją dzień wcześniej, to później jak otwieramy lodówkę to nam wyje taki gaz cebulowy. My cebuli nie używamy - tłumaczy Magda Gessler na swoim Instagramie.

Jak zrobić najlepszą sałatkę jarzynową według Magdy Gessler?

Prezenterka radzi, aby zamiast wybierania ziemniaków mączystych, zdecydować się na żółte śląskie odmiany, które są bardziej kleiste. Dzięki temu te nie rozpadną się podczas mieszania, a także będą lepiej smakować.

Co więcej, zaleca, żeby warzyw nie gotować w zwykłej wodzie, lecz bulionie rosołowym. Wywar ma głęboki smak, przez co warzywa nabiorą lepszego aromatu i z pewnością nie będą mdłe. Gessler rekomenduje także korzystanie z jajek ekologicznych.

Jednym z najważniejszych aspektów sporządzania sałatki jarzynowej jest delikatne i krótkie mieszanie. - Żeby te kawałki były w całości, żeby to nie była mamałyga - tłumaczy Magda Gessler na swoim Instagramie.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków. W tym tekście z kolei zdradzamy zaskakujące zastosowanie marynowanych żółtek jajka.

Sałątka jarzynowa

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotowanie.onet.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy