Czym nawozić pomidory?
Nie da się ukryć, że pomidory zalicza się do grona najpopularniejszych warzyw. Wykorzystuje się je w wielu smakowitych potrawach. Nie bez powodu wielu wielbicieli kulinariów decyduje się na samodzielną uprawę. Warto sięgnąć po nawóz z pokrzywy.
Domowy nawóz na pomidory
Pomidory z własnego ogródka oprócz fantastycznego smaku dają nam poczucie satysfakcji. Już wcześniej wspominaliśmy o mieszance, dzięki której zbiory będą o wiele bardziej obfite. Dziś sięgniemy po nawóz, w którego składzie znajdują się pokrzywy.
Pokrzywy są prawdziwym bogactwem składników odżywczych. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na napar, który pozytywnie wpływa na zdrowie. Niepozorna roślina dostarcza ogromnej ilości witamin i minerałów. W związku z tym warto przerobić ją na nawóz, dzięki któremu pomidory zaczną rosnąć jak oszalałe.
Nawóz na pomidory jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nawet osoby, które wcześniej stroniły od tego typu aktywności, powinny poradzić sobie z poniższą recepturą. Na początku musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki.
Co nam będzie potrzebne?
1 kg pokrzywy
10 l wody
spore wiadro z tworzywa sztucznego
Jak zrobić nawóz na pomidory z pokrzywy?
Na początku musimy pokroić pokrzywy. Rośliny umieszczamy w wiadrze i zalewamy je wodą. Teraz musimy uzbroić się w cierpliwość. Mieszankę odstawiamy na tydzień lub dwa. W tym czasie pokrzywy zaczną fermentować.
(Canva / orcearo)
Wiadro z nawozem możemy owinąć folią spożywczą, wówczas unikniemy nieprzyjemnego zapachu roznoszącego się wokół miejsca ich przechowywania. Mieszankę warto przemieszać raz dziennie. Dzięki temu proces fermentacji przebiegnie szybciej.
Jeśli folia nie zabezpieczy nas przed rażącym zapachem, wówczas możemy miksturę wzbogacić o mączkę skalną. Dodatek sprawi również, że nawóz będzie miał w sobie więcej potasu. Kiedy mieszanka na pomidory jest już gotowa, powinniśmy używać jej w odpowiedni sposób.
Nawóz należy stosować po rozcieńczeniu z wodą. Proporcie powinny wynosić 1 do 10. Tak przygotowaną miksturą podlewamy pomidory co 14 dni. Roślina będzie lepiej odżywiona, a co za tym idzie, jej owoce wyrosną znacznie bardziej okazałe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Poradnik ogrodniczy