Gofry na słono: znany deser w nowym wydaniu
Chrupiące gofry na słono
Przepis na ciasto gofrowe niby jest prosty, jednak wielu osobom przysparza problemu uzyskanie chrupkiego wypieku. Gofry zwykle są takie przez kilka pierwszych chwil, a potem stopniowo coraz bardziej miękną i stają się „szmaciane”. Nie o taki efekt chodzi – niemal gumowata konsystencja nie tylko jest niesmaczna sama w sobie, ale dodatkowo nie pozwala na podanie gofrów w taki sposób, aby atrakcyjnie się prezentowały. Jak sprawić, aby nasze gofry na słono nie tylko smakowały wybornie, ale i były cudownie chrupiące, jak te, które pamiętamy z wakacji nad morzem? Okazuje się, że sekretem kryjącym się za chrupkością gofrów jest rozpuszczone masło. Ciasto o większej zawartości tłuszczu będzie delikatniejsze, smaczniejsze, pachnące maślaną nutą i dokładnie takie, jakie być powinno.
Składniki na najlepsze gofry na słono
Do przyrządzenia ciasta na gofry na słono będziemy potrzebować następujących składników:
Mąka tortowa – 2 szklanki,
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
Masło o zawartości tłuszczu 82 procent – 50 gramów (1/4 kostki o wadze 200 gramów),
Sól – 1 łyżeczka,
Kurze jajko – 1 sztuka,
Olej roślinny – 50 mililitrów (do smarowania gofrownicy),
Mleko o zawartości tłuszczu 3,2 procent – taka ilość, która pozwoli na uzyskanie konsystencji gęstej śmietany.
Jak przygotować gofry na słono?
Masło należy rozpuścić na niewielkiej patelni lub w małym rondelku. Zanim dodamy je do ciasta, musi trochę przestygnąć. W tym czasie mieszamy energicznie w misce trzepaczką jajko, mleko i mąkę oraz dosypujemy proszek do pieczenia i sól, a na końcu wlewamy ciepłe, ale nie gorące, masło. Część zwykłego mleka można zastąpić mlekiem o 7,5-procentowej zawartości tłuszczu, dzięki temu gofry na słono będą jeszcze lepsze w smaku (choć jednocześnie bardziej kaloryczne). Po dokładnym połączeniu wszystkich składników i uzyskaniu gładkiej, jednolitej masy, można przystąpić do pieczenia gofrów. Gofrownica musi się porządnie rozgrzać, zanim wlejemy ciasto – warto też jej powierzchnię grzewczą posmarować olejem, aby ciasto się nie przykleiło, a gofry nie porwały przy wyjmowaniu. W rozprowadzeniu oleju pomoże specjalny pędzelek przeznaczony do kontaktu z żywnością.
Jak podawać gofry na słono?
Najlepsze gofry na słono to takie, które są jeszcze ciepłe, dlatego warto przygotować je tuż przed podaniem. Są smaczne same w sobie, ale, podobnie jak najlepsze pieczywo, będą jeszcze lepsze, kiedy coś do nich dodamy. Co pasuje do gofrów? W zasadzie nie ma w tym względzie ograniczeń – możemy potraktować je jak pieczywo i zastosować takie same dodatki. Mogą to być: masło, wędlina, różne gatunki sera, pasztety czy warzywa w plasterkach. Gofry na słono stworzą ciekawe połączenie również z hummusem, twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką, pastami warzywnymi oraz pastą ziemniaczaną z kiszonym ogórkiem. Nie zapominajmy o posypkach – w tej roli sprawdzą się zioła i przyprawy: czarnuszka, papryka w proszku (słodka, ostra lub wędzona), oregano, czubryca zielona i czerwona, bazylia, tymianek, czosnek niedźwiedzi, suszone granulowane pomidory, sezam, pestki słonecznika, pestki dyni, a także kiełki różnego rodzaju i płatki drożdżowe.