Gofry na słono: znany deser w nowym wydaniu
pixabay.com

Gofry na słono: znany deser w nowym wydaniu

Gofry to doskonały pomysł na szybki, smaczny deser. Można je podać na różne sposoby – z bitą śmietaną, cukrem pudrem, kawałkami owoców. W takiej formie przetrwały w naszej pamięci z czasów, gdy zajadaliśmy się nimi w dzieciństwie. Gofry na słono to intrygująca, wytrawna wariacja tej słodkiej przekąski. Są niedrogie, łatwe w przygotowaniu, a do tego świetnie urozmaicają jadłospis. Jak przygotować idealne ciasto, dzięki któremu przyrządzimy chrupiące gofry na słono? Z czym można je podawać?

Chrupiące gofry na słono

Przepis na ciasto gofrowe niby jest prosty, jednak wielu osobom przysparza problemu uzyskanie chrupkiego wypieku. Gofry zwykle są takie przez kilka pierwszych chwil, a potem stopniowo coraz bardziej miękną i stają się „szmaciane”. Nie o taki efekt chodzi – niemal gumowata konsystencja nie tylko jest niesmaczna sama w sobie, ale dodatkowo nie pozwala na podanie gofrów w taki sposób, aby atrakcyjnie się prezentowały. Jak sprawić, aby nasze gofry na słono nie tylko smakowały wybornie, ale i były cudownie chrupiące, jak te, które pamiętamy z wakacji nad morzem? Okazuje się, że sekretem kryjącym się za chrupkością gofrów jest rozpuszczone masło. Ciasto o większej zawartości tłuszczu będzie delikatniejsze, smaczniejsze, pachnące maślaną nutą i dokładnie takie, jakie być powinno.

Składniki na najlepsze gofry na słono

Do przyrządzenia ciasta na gofry na słono będziemy potrzebować następujących składników:

  • Mąka tortowa – 2 szklanki,
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
  • Masło o zawartości tłuszczu 82 procent – 50 gramów (1/4 kostki o wadze 200 gramów),
  • Sól – 1 łyżeczka,
  • Kurze jajko – 1 sztuka,
  • Olej roślinny – 50 mililitrów (do smarowania gofrownicy),
  • Mleko o zawartości tłuszczu 3,2 procent – taka ilość, która pozwoli na uzyskanie konsystencji gęstej śmietany.

Jak przygotować gofry na słono?

Masło należy rozpuścić na niewielkiej patelni lub w małym rondelku. Zanim dodamy je do ciasta, musi trochę przestygnąć. W tym czasie mieszamy energicznie w misce trzepaczką jajko, mleko i mąkę oraz dosypujemy proszek do pieczenia i sól, a na końcu wlewamy ciepłe, ale nie gorące, masło. Część zwykłego mleka można zastąpić mlekiem o 7,5-procentowej zawartości tłuszczu, dzięki temu gofry na słono będą jeszcze lepsze w smaku (choć jednocześnie bardziej kaloryczne). Po dokładnym połączeniu wszystkich składników i uzyskaniu gładkiej, jednolitej masy, można przystąpić do pieczenia gofrów. Gofrownica musi się porządnie rozgrzać, zanim wlejemy ciasto – warto też jej powierzchnię grzewczą posmarować olejem, aby ciasto się nie przykleiło, a gofry nie porwały przy wyjmowaniu. W rozprowadzeniu oleju pomoże specjalny pędzelek przeznaczony do kontaktu z żywnością.

Jak podawać gofry na słono?

Najlepsze gofry na słono to takie, które są jeszcze ciepłe, dlatego warto przygotować je tuż przed podaniem. Są smaczne same w sobie, ale, podobnie jak najlepsze pieczywo, będą jeszcze lepsze, kiedy coś do nich dodamy. Co pasuje do gofrów? W zasadzie nie ma w tym względzie ograniczeń – możemy potraktować je jak pieczywo i zastosować takie same dodatki. Mogą to być: masło, wędlina, różne gatunki sera, pasztety czy warzywa w plasterkach. Gofry na słono stworzą ciekawe połączenie również z hummusem, twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką, pastami warzywnymi oraz pastą ziemniaczaną z kiszonym ogórkiem. Nie zapominajmy o posypkach – w tej roli sprawdzą się zioła i przyprawy: czarnuszka, papryka w proszku (słodka, ostra lub wędzona), oregano, czubryca zielona i czerwona, bazylia, tymianek, czosnek niedźwiedzi, suszone granulowane pomidory, sezam, pestki słonecznika, pestki dyni, a także kiełki różnego rodzaju i płatki drożdżowe.

Gofry na słono z serem i szynką

Wersji gofrów na słono jest wiele – jeśli stwierdzimy, że nie pasuje nam opcja podania ich w sposób przypominający kanapki, możemy wykorzystać inny pomysł. Dodatek szynki i żółtego sera to propozycja, która smakuje niemal każdemu, warto ją zatem wykorzystać. Wystarczy pokroić obydwa składniki w drobną kostkę i dorzucić do ciasta. Ale nie do miski, a dopiero, kiedy ciasto znajdzie się w gofrownicy, inaczej dodatki nie będą rozłożone równomiernie, a przypadkowo. Po wylaniu ciasta do formy należy rozsypać po jego całej powierzchni ser i szynkę, w takich ilościach, jakie uznamy za wystarczające. Gofry na słono w takiej wersji będą doskonałą przekąską, którą można nawet zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na wycieczkę. Żółty ser z powodzeniem zastąpi cheddar czy nawet niewielka ilość sera pleśniowego – w zależności od indywidualnych upodobań.

Następny artykuł